„Klubrádió
Hetes Stúdió

Eötvös Károly, pedagógusok, háború és olaj

7/05/2022 13:08

| Szerző: Klubrádió

A közoktatás következő négy éve, Eötvös Károly emlékezete, Ljubov Nepop ukrán nagykövet Európánkért-díja és az orosz olajembargó körüli helyzet – ezek voltak a Hetes témái.

2024. április 19.
00:00
00:00

A pedagógusok némiképpen reménykedtek abban, hogy a megalakuló kormány végre párbeszédbe kezd velük a béremelésről, és az óraszámokról, de az, hogy Kövér László házelnök csak minimális emelést javasol, nem ígér semmi jót. Milyen négy év elé néz a közoktatás? Nahalka István oktatáskutatóval beszélgettünk. 

 
kép: Pixabay
 

„Eötvös Károly ébresztése, a Vajda aktualitása a XXI. században” címmel a róla elnevezett intézet rendezett konferenciát. Az előadásokból kiderült, hogy a függetlenség, a nyilvánosság, a sajtószabadság, és a jogbiztonság egyik leghatározottabb képviselőjének, a tiszaeszlári per védőjének megidézésére nagyobb szükségünk van, mint valaha. Az Eötvös Károly intézet vezetőjét, Majtényi Lászlót kérdezte Váradi Júlia.

A MÚOSZ által 2019-ben alapított Európánkért díjat most nem egy újságíró kapta meg, hanem Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet, aki a méltatás szerint személyes hangon, meggyőző erővel közvetíti a háború valóságát, a híreket kicsorduló könnyei hitelesítik. Kárpáti János összefoglalója.

 
Ljubov Nepop középen
 

Magyarország és az orosz olaj embargója – műsorunk felvételéig a kormány kitartott amellett, hogy ezt nem szavazza meg. Az érvek között ott van a MOL-é is, a finomító átállításának nagy költségeiről, és hazánk nagy kitettsége az orosz szállításoknak, de elvileg érthetetlen, miért hagyta a kormány ennyire orosz függésben az országot. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője segített átlátni a helyzetet.

2022. május 07. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2022. május 07., szombat 16:05)
52:02
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Herskovits Eszter

A második órában szokás szerint megbeszéltük a hetet, ezúttal György Zsomborral, a Magyar Hang főszerkesztőjével, valamint Herskovits Eszterrel és Bolgár Györggyel, a Klubrádió munkatársaival.

Az adást a hangsávokra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2022. május 07., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

.