„Klubrádió
Reggeli gyors

Azon múlik az olajembargó, hogy Magyarországnak nincs tengerpartja?

5/05/2022 12:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hogy néznek ki a magyar kormány érvei az orosz olajembargó ellen? Mitől van az ország Oroszországnak kiszolgáltatottabb helyzetben, mint más országok, és létezik-e olyan megoldás, hogy az orosz olaj egy harmadik országon keresztül érkezzen Európába? Bank Dénes, a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkatársa volt a Reggeli gyors vendége.

2022. május 05. Reggeli gyors - részlet 22.05.05. Bank Dénes
09:49
00:00

Hogy néz ki egy olajembargó, amit az orosz-ukrán-háború miatt vetnének ki Oroszországra? Azt jelentené, hogy az EU, Amerika, Kanada és még más országok nem importálnának Oroszországból olajat, és ez esetben más országokból kellene beszerezni, mondta Bank Dénes, a GKI Gazdaságkutató munkatársa. Szerinte Magyarországnak "ez nem lenne egyszerű, hiszen 85 százalékban az orosz olajra támaszkodik az ország".

Magyarország rendkívül nehéz helyzete abból adódik, hogy "ide kőolajvezetéken keresztül jön a nyersanyag. Más országoknál egyszerűbb, mert tengeren keresztül is tudnak vásárolni" – mondta Bank Dénes, aki a logisztikai szempont mellett komolyabb kihívásnak nevezte, hogy különböző típusú olajokat hogyan tudnak finomítani, és a magyar finomítók az orosz olajra vannak beállítva, és azok átállítása szerinte legalább egy-két év (ezt az érvet Hegedűs Dániel külpolitikai elemző a héten erősen vitattaés rendkívül nagy költség. Szerinte ennyi időre mindenképpen szüksége van az országnak az átálláshoz.

Szintén költségnövekedéssel járna, hogyha nem oroszoktól érkezik az olaj, mert akkor meg más országokban meglévő olajkészlet iránt növekszik meg majd a kereslet, "ami az árakat is lényegesen megemeli". Az EU javaslat is fokozatosságot követel meg az embargó bevezetésénél, hogy az EU-országok fel tudjanak készülni, de ez Bank szerint azt is jelenti, hogy az oroszok is fel tudnak készülni, hogy más országoknak, Ázsiába tudják szállítani.

"A döntés attól függ, hogy milyen lesz a tagállamok hozzáállása, és a magyar kormány elég határozottan ellenzi a javaslatot."

Tankerek lefoglalása Indonéziában
 
Illusztráció
 
Pontiatak, 2021. január 25. Az Indonéz Tengerbiztonsági Ügynökség által közreadott kép az iráni zászló alatt hajózó Horse (b) és a panamai Frea tartályhajóról a Borneó indonéziai részén található Nyugat-Kalimantan tartományban fekvő Pontiatak város partjai közbelében. Indonézia lefoglalta a két olajszállító tartályhajót olaj illegális áttöltésének gyanúja miatt. A hatóságok szerint a tankerek nem vonták fel a zászlókat, kikapcsolták az azonosításukat szolgáló jeladóikat, illegálisan horgonyoztak le, illetve töltöttek át olajat a két tanker között. MTI/EPA/Indonéz Tengerbiztonsági Ügynökség
Fotó: Indonéz Tengerbiztonsági Ügynökség
 

 

Lehetőség lenne, hogy az orosz olaj egy közbeiktatott országon keresztül jusson el Európába? - szólt a kérdés, amire Bank azt mondta, hogy valamennyi orosz olaj biztos megkerülné az embargókat, de kérdés, hogy mennyi és mikor. Szerinte ha azt vesszük figyelembe, hogy logisztikailag mely országokban tudnák feldolgozni az orosz olajat, akkor azt látni, hogy egy harmadik ország beiktatásával sem megoldható, hogy orosz olaj jusson Európába vagy Magyarországra. A kereskedelmi adatokra hivatkozva Bank azt mondta, látszik, hogy Oroszország próbálkozik azzal, hogy az olajat elterelje Ázsia felé, de ott nem tudnak ennyi olajat felvenni. Ez részben finomítói kapacitás problémák, másrészt amiatt sem sikeres, mert ezek az országok büntetőintézkedésektől tartanak, hogy emiatt Amerika és az EU őket, vagy a vállalatot is szankcionálni fogja.

Hosszú távon valószínű, hogy ha Oroszország nem tud az EU-ba szállítani (ami az orosz olajexportjuk több mint a felét jelenti), akkor majd megkeresi az ázsiai piacokat, és Bank szerint néhány éven belül majd ott is fel tudják dolgozni az orosz nyersolajat, így elképzelhető, hogy onnan kerülhet Európába orosz olaj, csak sokkal drágábban.

Az elmúlt évtizedekben az orosz állam bevételeinek 43 százaléka gázból és olajból érkezett, ami egy óriási tétel, mondta Bank. Ehhez hozzátartozik, hogy Amerikát és Európát nézve pedig az olaj 70 százaléka lehet érintett az embargóban, és Oroszország napi szinten 250 milliárd forintnyi összeget szed be nyersanyagból, de az átállás nem úgy működik, hogy "ugyanazt az olajat majd eladom máshova, mert ez nyers olaj, aminek feldolgozásához erre kialakított finomítókra lenne szükség. Ez óriási beruházási költség és idő, mondta Bank, aki szerint így az embargó az oroszoknak is komoly veszteséget hozna már rövid távon is.