„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Az EU átlépte a vörös vonalat

6/05/2022 08:09

Orbán Viktor az első "interjúját" adta a Kossuth rádiónak a választás óta. A témák:

  • Az orosz olajembargó.
  • Hogy ki mellett áll Magyarország a háborúban.
  • A kormányátalakítás.

Orbán szerint a nagyobb EU-s országok mint Franciaország, Németország, Lengyelország egy szankciós politikáért meg vannak veszve, mert meg vannak győződve róla, hogy ez megállítja az oroszokat.

Arról is beszélt, hogy akinek van tengerpartja, az tudja pótolni az olajat, Magyarországtól azonban elvették a tengerpartot, így csak az oroszoktól tudunk csövön keresztül olajat szállítani.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Azt is mondta, hogy az Európai Bizottság javaslata felér egy atombombával. A szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de az energiaembargóval az EU átlépett egy vörös vonalat, és itt kell megálljt parancsolni. Szerinte ha az embargót elfogadják, a rezsicsökkentésnek vége van.

De még az embargó alóli halasztás sem megoldás Orbán szerint, mert több százmilliárd forintba kerülne az olajfinomítót átállítani más típusú olaj feldolgozására. Az átálláshoz nemcsak az olaj ügyét kell megoldani, hanem teljesíteni kell a teljes magyar energiarendszert, többek között Paks II-t is meg kell építeni. Az átállásra a magyar számítás szerint öt év kell, egy-másfél éves haladékkal nem megyünk semmire.

A magyar kormány azt sem támogatja, hogy az orosz ortodox vezetőjét szankciós listára tegyék. Orbán kapott is egy levelet a magyarországi ortodoxok vezetőjétől, hogy ez ellen tegyen meg mindent. "Nem fogjuk hagyni, hogy egyházi vezetőket tegyenek fel szankciós listára", mert ez sérti a valásszabadságot szerinte.

Azt hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán-háború nem Magyarország háborúja. Vannak országok, amelyek ilyenkor oldalt választanak, de szerinte nem oldalt, hanem olyan álláspontot kell választani, ami az ország érdeke. A mi álláspontunk a béke, annak az oldalán állunk, és a magyar kormány minden lépése azt szolgálja, hogy legyen mielőbb tűzszünet. Ezért ment el Moszkvába, békemisszióra. "Nem jártunk sikerrel, sem én, sem a francia elnök, sem a német kancellár" - közölte.

"Van szívünk, bennünket is anya szült, látjuk a szenvedő embereket, hatalmas humanitárius segítséget küldünk", a menekült gyerekeket oktatjuk, az egész magyar társadalom megmozdult, zárójelbe tettük, hogyan bántak az ukránok a magyarokkal az elmúlt években - ezt majd megvitatjuk később. Amiben tudunk, segítünk - magyarázta.

Orbán azt mondta, Kárpátalját is azért támadták meg az oroszok, mert valakik ott fegyvert szállítottak. "Ezeket ki fogják lőni, így lesz ezután is. Aki Ukrajnába fegyvert szállít be, az Ukrajnát és az ott élő embereket céltáblává teszi" - mondta.

A kormányátalakításról azt mondta, jelentősen átalakítja a kormány szerkezetét, és sok új ember lesz. A tervei szerint május végére be tudja mutatni az új kormány tagjait. Arról beszélt, hogy mennyi kiváló ember van a jobboldalon, hogy abból több kormány ki kijönne, de csak a legkiválóbb embereket szokták felkérni ilyen munkára, ezért mindenkinek megtisztelve kell éreznie magát, akit ő felkér miniszternek.  Szerinte veszélyes világ köszöntött ránk, olyan kormányt kell alakítani, ami képes megvédeni az országot

(Telex-24.hu-Hvg.hu)