„Klubrádió
A lényeg

Kovács Zoltán szerint Ukrajnának le kellene tennie a fegyvert, majd összeveszett a BBC-s műsorvezetővel

5/05/2022 13:20

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Én vagyok történész - fortyant fel Kovács Zoltán, a kormányzat egyik kommunikációs vezetője szerdán a BBC Hard Talk című műsorában, amikor a műsorvezető elképedve vette tudomásul, hogy az 56-os magyarok hősi ellenállásáról minden évben magasztosan megemlékező Kovács a műsorban azt a véleményt képviselte, hogy Ukrajnának le kellene tennie a fegyvert Oroszország előtt.

A fél órás beszélgetés alapját a készülő EU-s olajembargó adta, amellyel kapcsolatban már tegnap szivárogtattak részleteket a műsorból, amelyben Kovács kijelentette, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja az EU hatodik szankcióját Oroszországgal szemben.

 
 

 

Kovács Zoltán és Stephen Sackur, a HardTalk műsorvezetőjének szópárbaját a Telex foglalta össze: Kovács szerint azért elfogadhatatlan az embargó, mert nagyon ki vagyunk szolgáltatva az oroszoknak az energia terén, így a tervezet teljesen tönkre tenné a magyar emberek életét és a magyar gazdaságot.

A más országokkal kapcsolatos BBC-s példálózást "Kovács azzal seperte ezt félre, hogy a helyzet sokkal komplikáltabb ennél, és hogy mivel Magyarországnak nincs tengerpartja, csak vezetéken tud érkezni hazánkba az olaj és a gáz".

Arra is igennel válaszolt, hogy ezért vétózni fogják-e a tervezetet. Amikor a magyar kormány háborúval kapcsolatos pozíciójáról volt szó, Sackur megkérdezte, arra kéri-e a kormány Ukrajnát, hogy hagyjanak fel a harccal, „azok után, hogy az oroszok újabb ukrán területeket foglaltak el, több tízezer ukránt öltek meg, és elképesztő háborús bűncselekményeket követtek el”. Kovács szerint ők mindkét félnek azt üzenik, hogy hagyjanak fel a háborúzással, és üljenek tárgyalóasztalhoz, írja a Telex. Majd miután a BBC műsorvezetője rákérdezett, Kovács megerősítette, hogy a magyar kormány nem támogatja, hogy Ukrajna fegyverrel védje meg a saját területét.

„Meg vagyok rökönyödve, hogy ilyen dolgokat mond itt velem szemben ülve” – reagált Sackur, rámutatva, hogy Kovács az 1956-os forradalom minden egyes évfordulóján arról ír, milyen hősiesen küzdöttek a magyar ellenállók a szovjet elnyomás ellen. Ekkor hangzott el a cikk elején idézett mondat, amikor Kovács felháborodva hívta fel a figyelmét az újságírónak, "hogy kettejük közül ő a történész, úgyhogy ne oktassa ki őt történelemből. A magyar kormány a magyar emberek érdekeit képviseli, nem a brit, a nyugati vagy az ukrán érdekeket, mondta.

Kovács szerint egyébként a magyar miniszterelnök a kezdeti bizonytalankodás után "egyértelműen elítélte az Ukrajnában történt szörnyűségeket, úgyhogy Sackurnak nem kéne ezzel provokálnia".

A műsorvezető megkérdezte, hogy magyaroknak valóban vannak-e hátsó szándékaik, és meg akarják szerezni Kárpátalját, ezeket Kovács hazugságnak nevezte. Az egész beszélgetésről bővebben a Telex cikkében olvashat.