„Köszönjük,
A lényeg

A Mol rekordot döntött az első negyedévben

6/05/2022 09:06

| Szerző: Klubrádió

Bár az előző negyedéveshez képest csökkent, a korábbi első negyedéves adatokhoz képest kiemelkedő eredményt ért el a Mol. Nem meglepő, hogy az olajembargó ellen hevesen tiltakozik a kormány.

A magas olaj- és gázár, és a relatíve olcsó orosz olaj nagy hátszelet ad a Molnak, de a magyarországi nagykereskedelmi árszabályozás és a több kelet-közép-európai országban bevezetett kiskereskedelmi üzemanyag-árszabályozás nyomás alatt tartja a vállalat eredményét – írja a 24.hu.

A portál azonban megjegyezte, több első negyedéves rekordot is elért, többek között soha nem értékesített még annyi üzemanyagot a vállalat az év első három hónapjában, mint idén.

Az MTI összesítése szerint:

A Mol-csoport 271,7 milliárd forint (833 millió dollár) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei első negyedévben a tavalyi első negyedévi 181,9 milliárd forint (605 millió dollár) után, ugyanakkor az eredmény 6 százalékkal csökkent az előző negyedévihez képest. A vállalat értékelése szerint a kutatás-termelés üzletág teljesítménye erősítette leginkább az eredményt. Az elért EBITDA elmaradt a 313,0 milliárd forintos piaci konszenzustól. A csoport nettó eredménye 138,8 milliárd forint (423 millió dollár) volt az első három hónapban, a tavalyi első negyedévi 80,9 milliárd forint (267 millió dollár) után.

Természetesen a vezetés árgus szemekkel figyeli az EU legújabb szankciós csomagját, amelynek része az orosz kőolajra kivetendő embargó is. Orbán Viktor pénteki beszédében élesen bírálta az olajembargót. Állítása szerint csővezetéken keresztül csak az oroszoktól tu kőolajat venni Magyarország.

Korábban Holoda Attila energiaszakértő a Klubrádióban ennek ellentmonott. Arról beszélt, hogy nemcsak az orosz vezetéken keresztül juthatnánk kőolajhoz, az adriai kőolajvezetéken jelentős mennyiségű kőolajat szállíthatnánk máshonnan. Azt is megjegyezte, nem technológiai korlátok, sokkal inkább haszon szempontok miatt nem akar lemondani sem a kormány, sem a Mol az orosz kőolajról. Szerinte a Mol olcsóbban tudja feldolgozni az orosz olajat, és a kész termékeket már a piaci árakhoz igazítva adhatja el, így tesz nagy profitra szert.