„Klubrádió
A lényeg

Az EU-ból figyelmeztették Orbánt, ne kösse össze az orosz olajembargót a pénzügyi követeléseivel

6/05/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell az Euronewsnak adott interjújában figyelmeztette Orbán Viktort, hogy ne kösse össze az orosz olajszállítások ügyét a saját pénzügyi követeléseivel. Borrell szerint elfogadhatatlan lenne az, ha a magyar kormány a vétót felhasználva próbálná előmozdítani a helyreállítási alapok ügyét. 

"Magyarországra orosz, vagy bármilyen fajta olaj csak csővezetéken érkezhet. A csővezeték egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon. Ez egy adottság. Olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni. Mert ez a javaslat így ebben a formájában , mert ez a javaslat így ebben a formában felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával" – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt.

A közmédiának adott interjújában Orbán Viktor azt mondta, a gázembargóhoz a teljes magyar energiarendszert át kellene állítani. Ami legalább öt évbe és több ezer milliárd forintba kerülne szerinte.

Az unió külügyi főképviselője arra figyelmeztette Orbánt, ne használja zsarolásra a szankciók ügyében hozott vétóját. Az Euronews kérdezte Josep Borrellt az ügyről, ahol a spanyol politikus láthatóan meglepődött Orbán atombombás hasonlatán. 

"Beszélhetünk arról, hogy egy országnak hány évnyi átmenetre van szüksége az olajembargóhoz való alkalmazkodáshoz. De összekötni az olajembargót valami mással, aminek semmi köze hozzá, például a helyreállítási alapok kifizetéseivel, ez elfogadhatatlan" - mondta Josep Borrell.

A szankciókról a hétvégén tovább tárgyalnak a tagországok képviselői, miután pénteken nem jutottak eredményre a nagykövetek. Pénteken egyébként a bizottság újabb javaslatot tett, amely újabb egy éves haladékot tartalmazott Magyarország és Szlovákia számára – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq)