„Klubrádió
Kovátsműhely

Képbeszéd az életünk

12/02/2022 17:46

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Vedres Csaba és Fábri Péter Száz kép című dalát adta elő, majd előbb Majtényi László alkotmányjogászt kérdezte a televíziózásról és médiabuborékjainkról, majd pedig Ligeti Gábor informatikust faggatta a magyar fejlesztésű orvosi képalkotó eljárásokról.

2022. február 06. Kovátsműhely (2022. február 06., vasárnap 17:00)
51:38
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
A Kovátsműhely legutóbbi adásában a képekről esett szó, egyformán a digitális képalkotásról és – egy eggyel korábbi korszak nyomaként – a mozgóképről is. A témaadó dal még a televíziózás fénykorában született, így a műsor első vendége, Majtényi László alkotmányjogásszal, az első adatvédelmi ombudsmannal és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet alapítójával többek között a tévéhez kötődő médiafogyasztási jelenségekről beszélgetett Kováts Kriszta. A műsorvezető az alkotmányjogászt azután a mai korszakra jellemző médiabuborékokról kérdezte telefonon keresztül, amikor is a Facebook algoritmusainak köszönhetően immár szinte nem is találkozunk más véleménnyel, mint a sajátunkkal és környezetünk azonos nézeteivel, így aztán bizalmatlanná válunk az új információkkal szemben.

Ligeti Gábor és Kováts Kriszta. Fotó: Klubrádió

A műsor közepén Lou Reed Satellite of Love című dala hangzott el, majd ezután az énekes-műsorvezető az adás második vendégét, Ligeti Gábor informatikust köszöntötte személyesen a stúdióban, aki kollégáival egy magyar–amerikai cég égisze alatt fejleszt módszereket és eszközöket az orvosi diagnosztikai digitális képalkotó eljárásokhoz. Ligeti a beszélgetésben beszámolt róla, hogy mi volt a diagnózisok fölállításának korábbi menete és hogyan változtatta ezt meg nem is csupán a digitalizáció, hanem az egyre gyorsabb internetes adatátvitel – ennek köszönhetően ma már a leletet felvevő és elemző szakembernek fizikailag nem kell egy helyen tartózkodnia, és az orvosok is mind jobban specializálódhatnak egy-egy részterületre.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Kováts Kriszta Egy másik című dalának eléneklése után először Farkas János emlőskutatót faggatja majd többek között az állatok téli álmáról – és az emberekéről is! –, utána pedig Tátrai Júlia művészettörténésszel beszélget a téli képekről. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást az archívumban vagy podcastként is!

A következő vasárnapi dal