„Klubrádió
A világ urai

A világ urai – A Facebook

1/03/2021 03:46

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mi a titok, miért nőtt ilyen nagyra a közösségi oldal, amely már világhatalmakat befolyásol? Miért használja mintegy 2 milliárd ember?

2021. február 26. A világ urai (2021. február 26., péntek 19:00)
48:01
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

Jelen vagyok. Ez lehet a kulcs. Az emberek szeretnek élmény alapú társadalomban élni, ez hozzájárul a boldogságukhoz. Szeretik azt hinni, hogy nem korlátozzák őket egy globális világban. Valahogy így magyarázta a közösségi média elterjedését Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense és Török Bernát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője.

A Facebook egy egyetemi hálózatban gyökeredzik, egyébként voltak Magyarországon is hasonló kezdeményezések, mint például az osztálytársam.hu, de a Facebook nőtte ki magát akkorára, hogy ma már mintegy 2 milliárd ember használja. Megkerülhetetlenné vált, olyannyira, hogy világhatalmakra is befolyása van.

A stratégiája tudatosan felépített: embereket kapcsol össze, ami egy élmény, közben az adataikat adja el, amiről a felhasználók nem tudnak, illetve nem akarnak tudni semmit. Azért lehet ingyenes, mert az adatokat használók fizetnek az információért.

Miért nőhetett ilyen naggyá? A szakértők szerint azért, mert az egyes országok kormányai nem mérték fel, hogy mi lehet belőle. Továbbá választani kellet két lehetőség között: gazdaggá lenni, vagy korlátozni. Többnyire az előzőt választották. Ezért terjeszkedhetett totális diktatúrákban is.

Most már az is kérdés, hogy a közösségi média a demokráciát segíti, vagy éppen rombolja? Műsorunk vendégei szerint az történik, hogy az egyébként is meglévő problémákat felszínre hozza, láthatóvá teszi. Magyarországon aktuális kérdés a szabályozás, némelyekben még az internet kikapcsolásának ötlete is felmerült, amelyet a kormány cáfol. Miért a tech-óriások szabják meg a közbeszédet? – teszi fel a kérdést Varga Judit igazságügyminiszter. Kínában, Oroszországban drasztikus intézkedéseket alkalmaznak. Azonban a digitális tér óriási, és a háttérben ott áll a pénz. A világ urai című műsorban megszólaló szakértők szerint ebben az ügyben is társadalmi párbeszédre lenne szükség.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

A világ urai
2021.02.26. 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor