„Klubrádió
Klubdélelőtt

Hogyan nézett ki hajdan az ősmagyar mondat?

12/02/2022 08:51

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Picasso múzsájáról, Göncz Árpádról, a gyermekszegénységről, az ősmagyar mondatról, balettről és operáról is szó volt a Klubdélelőttben, Kun Zsuzsa ismét nagyszerű vendégeket hívott. 

2022. február 12. Klubdélelőtt (2022. február 12., szombat 09:00)
158:30
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Kovács Krisztina művészettörténész nemrégiben meglátogatta Amerikában Picasso egykori múzsáját, a volt feleségét, a 100 éves, és a mai napig igen csak aktív Françoise Gilot festőművészt. A találkozásból rövidke film és egy életmű kiállítás született a Várfok galériában. Hogy ki volt a vendégünk, nem nehéz kitalálni.

9:30 A kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy csökken a szegénység Magyarországon, míg az ellenzék épp az ellenkezőjét mondja. Egy biztos adat: 50 ezer gyermek a mai napig úgy megy iskolába, hogy egész nap nem eszik semmit, se ebéddel se vacsorával sem várják haza. Bass László szociológus, szegénységkutató feltárta az igazságot.

Bass László
 
Bass László
Adománytaxi
 

10:00 Blaskó Bori tizenegy éves korától, tíz éven át tanult az Állami Balettintézetben Markó Ivánnál és Ladányi Andreánál. Az iskola vége felé már a kortárs balett felé fordult, de hogy miként alakult a további sorsa és élete a ma már Harangozó Gyula-díjas balettművésznek, táncpedagógusnak, koreográfusnak és rendezőnek, ezt már ő maga mesélte el.

Blaskó Bori
 
Blaskó Bori
 

10:30 Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke, író-műfordító 100 éves lenne. A nevét viselő alapítvány széles körben emlékezik meg névadója életéről, munkásságáról. Most a négy gyereke közül Göncz Kinga pszichiáter, pszichológus, egykori miniszter és Göncz Annamária tájtervező emlékezett az édesapjára.  

 
Göncz Árpád öröme
Fortepan
 

11:00 Az elmúlt év egyik Prima Primissima díjazottja É. Kiss Katalin, Széchenyi-díjas nyelvész, akadémikus, kutatóprofesszor. Vajon mi mindent kutat, mi az összefüggés a nyelvészet és a természettudományok között; hogyan nézett ki hajdan az ősmagyar mondat - mindezekre megkaptuk a választ.

É. Kiss Katalin
 
É. Kiss Katalin - Forrás: MTA, Fotó: Horváth Péter Gyula
 

11:30 Szilágyi Enikő édesapja teológus, majd a kolozsvári állami magyar opera lírai tenorja volt, édesanyja tanítónő, az erdélyi templom- és műemléképítő Szász István unokája, Enikő színész és énekes lett. 2006 óta Párizsban él, de folyamatosan New Yorkban, Brüsszelben, Londonban, Berlinben, Párizsban és Budapesten játszik és koncertezik.

Szilágyi Enikő
 
Szilágyi Enikő
Fotó: Vágó Vivien / wikipedia
 
Klubdélelőtt
2022. február 12. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa