„Klubrádió
Klubdélelőtt

A valakik társadalmi jelentősége

22/04/2022 20:56

| Szerző: Klubrádió

Elmélet a valakiségről, és a valakik hanyatlásáról Krémer Balázs szociológussal. Búcsú Markó Ivántól. Czapp Enikő református lelkész arról, miről beszélgetne Jézussal. Boros Lajos műsorvezető második megszületéséről. Egy eddig ismeretlen naplóról, ami magyar történeti szenzáció Szekér Nóra történésszel. És újból színpadon a Solaris együttes! Ezek voltak a Klubdélelőtt témái.

2022. április 23. Klubdélelőtt (2022. április 23., szombat 09:00)
160:45
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
09.00 Krémer Balázs szociológus professzor visszament a kályhához, átértékelt és újragombolt számos gazdaság- társadalom- és eszmetörténeti kérdést, társadalom- és ismeretelméleti problémát, és e kritikák alapján igyekszik kifejteni a „valakiség” elméletét. A valakik társadalmi jelentőségét, a valakik relevanciájának korhadását, mint a válságok okát és következményét.

 
Krémer Balázs Forrás: accomplissh.eu
 

 

09.30 „Tudom, hogy meghaltál, de nem hiszem, még ma sem értem én; hogy pár kavics mindörökre bezárhat, hogy föld alatt a hazád és a házad, ugyan hogy érteném...” Szabó Magda Elégia című versének egy részletével és egy Markó Ivánnal készült interjúval búcsúztunk a Kossuth-díjas táncművésztől, koreográfustól. 76. évében hagyott itt minket.

Markó Iván (2010)
 
Markó Iván (2010)
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

 

10.00 Czapp Enikő református teológus és lelkész, aki elvégezte  a Semmelweis Egyetem mentálhigiéné és lelkigondozói szakát is. Élete történései, az ezekben felmerülő kérdések továbbvezették a keresés útján. Hol tart most, merre jár, és  vajon mit tenne akkor, ha kiderülne, Jézus ma is köztünk él? Miről beszélgetne vele, miket kérdezne tőle?

 
Czapp Enikő  Forrás: czappeniko.hu 
 


10.30 Boros Lajos műsorvezető kétszer született. Egyszer 75 évvel ezelőtt, másodjára akkor, amikor felébredt a szívműtétje utáni öthetes kómából. Állítása szerint azt, hogy pontosan mi történt vele ekkor, csak egy évvel később mondták el neki. Isten éltesse sokáig Lali királyt!

 
Boros Lajos Forrás: Boros Lajos/Facebook 
 


11.00 Történeti szenzáció Zsindely Ferenc, a Horthy-korszak egyik szürke eminenciásának eddig ismeretlen naplója. A három kormányfő alatt miniszterelnökség-vezetőként, majd 1944. március 19-ig kereskedelmi és közlekedésügyi miniszterként dolgozó politikus 1941 és 1946 között naponta írt reflexióit tartalmazza, páratlan betekintést nyújt Magyarország háborúba lépése, a német megszállás, a kiugrási kísérlet és Budapest ostromának történetébe. Vendégünk volt: Szekér Nóra történész.

 
Szekér Nóra 
Forrás: YouTube 
 

11.30 Minden jegy elkelt! Újból színpadon a Solaris együttes.  1980-ban alakultak meg, aki még nem tudná, nevüket Stanisław Lem sci-fi-író azonos című könyvéről kapták. Erdész Róbert zenekartag és Tereh István, az együttes menedzserének segítségével felidéztük a több mint négy évtized élményeit, emlékeit.

Klubdélelőtt
2022. április 23., szombat 09:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa