„Klubrádió
Klubdélelőtt

Betegséggel kezdődő életeket ment

8/01/2022 09:15

| Szerző: Klubrádió

Egyedüliként foglalkozik országos szinten a magzatoknál és újszülötteknél kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálásával és kezelésével a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztálya, amelynek főorvosa, Berényi Marianne volt a vendégünk. De beszélgettünk Dietz Gusztáv ketrecharcossal, aki egy filmdrámában alakított emlékezeteset, Blaskó Péterrel, aki gyerekeivel közösen készített darabot, valamint három zenész, énekessel, Szűcs Levivel, a Bohemian Betyarsból, Kertesi Ingrid operaénekessel és Ujj Zsuzsival, a Csókolom tagjával is.

2022. január 08. Klubdélelőtt (2022. január 08., szombat 09:00)
160:33
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és témái voltak:

9.00 Dietz Gusztáv nem színész, hanem úgymond ketrecharcos, viszont az általa alakított szerepéért a Külön falka című filmben a nemzetközi fesztiválokon egymás után kapja a díjakat. Vajon hogyan alakul a börtönt megjárt és éppen megint börtönre ítélt filmbéli apa és 12 éves lánya kapcsolata, akit egyébként sokáig nem is látott, akit a nagyszülők nevelnek?

 
Dietz Gusztáv a Külön falka című filmben Forrás: Mozinet
 

9.30 Dr. Berényi Marianne professzor a fővárosi Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályának vezető főorvosa, ez az osztály Magyarországon, amely egyedüliként foglalkozik országos szinten a terhesség alatt, a születés közben, és a születés utáni korai időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálásával és kezelésével. Olyan rendellenességek, agyfejlődési károsodások felismerésére képesek, amelyek a gyermekek érzékszervi, értelmi, mozgásszervi fejlődését korlátozzák, életminőségét veszélyeztetik, és amelyek az esetek csaknem fele részében eredményesen korrigálhatók, egy-másfél év alatt gyógyíthatók.

 
 Balra, háttal Dr. Berényi Marianne professzor a fővárosi Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztályának vezető főorvosa Forrás: Szent Margit Kórház 
 

10.00 A Kossuth-díjas színész, Blaskó Péter színész gyermekeivel készített egy Peer Gynt-átiratot GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán címmel. Az előadást Blaskó Borbála rendezte, a darabban Blaskó Péter mellett a képzőművész autista fia, Blaskó Bence is szerepel.

Prima Primissima - Blaskó Péter színművész
 
Blaskó Péter 
MTI Fotó: Czimbal Gyula

10.30 „Ne sírj, anyám, ha semmire kellek, napot lopok, de enyém a lehet, enyém a lehet, és én elkapom, nem vesztem el még oly nagyon" – játssza és énekli a népszerű Bohemian Betyars együttes és annak énekese, Szűcs Levi. Dalaikban jelentős szerepet játszanak a magyar, balkáni és cigány dallamok.

 
Szűcs Levente 
Forrás: Facebook
 

11.00 Kertesi Ingrid operaénekes tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát – előtte nyolc évig csellózni tanult, még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott. Szereti a barokk zenét, az oratóriumokat, miséket, kantátákat, számos versenyen vett részt, és ott szerepelt a győztesek között. Most születésnapján köszöntöttük.

 
Kerekes Ingrid  Forrás: Facebook
 
 

11.30 Ujj Zsuzsi, fotós, performer, dalszerző és alternatív rockzenész, a Csókolom zenekar tagja. Családja és szülei gazdálkodók voltak a második világháború előtt, majd a kommunista rendszerben államosították a földjeiket, így nincstelenné váltak. Édesapja egy hadiüzemben kezdett el dolgozni, és végül egy mezőgazdasági gépgyárból ment nyugdíjba. Édesanyja fegyverüzemben helyezkedett el, majd pedig a beteg nagymamát ápolta. Ők a felmenők, a múlt, de vajon hogyan néz ki a jelen?

 
Ujj Zsuzsi 
Forrás: secondaryarchive.org
 

A műsort a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2022. január 08., szombat 9:00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa