„Klubrádió
Klubdélelőtt

Görgey Gáborra emlékeztünk a Klubdélelőttben

15/04/2022 12:56

| Szerző: Klubrádió

A Klubdélelőtt adásában az életének 93. évében elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas magyar íróra, költőre, műfordítóra, rendezőre, a nemzeti kulturális örökség egykori miniszterére emlékeztünk. De velünk volt Róka Enikő, Számadó Julianna, Szabó Róbert és végül, de nem utolsósorban Szigeti Ferenc is.

2024. április 20.
00:00
00:00

2024. április 20.
00:00
00:00

Görgey Gábor
, vagy, ahogy a barátai és családja hívta, Arthur, 93. évében ment el. Úgy, ahogy egész életében élt. Volt stílusérzéke, épp a költészet napján, otthonában aludt el örökre. A Klubdélelőtt első órájában a Kossuth-díjas íróra, költőre, műfordítóra, dramaturgra, a nemzeti kulturális örökség egykori miniszterére emlékezünk.

Görgey Gábor
 
Görgey Gábor
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 

Szabó Róbert fogorvos szülei pedagógusok voltak, és már a hetvenes években kevesebbet kerestek szinte mindenkinél. Így a család igen nagy szegénységben élt. Ez a probléma sajnos nem újkeletű. Így a doktor úr gondolt egy nagyot, és létrehozott egy fogászati centrumot, ahol a tanároknak az égvilágon semmiért nem kell fizetniük, a kezelések ára mindössze egy elégedett mosoly.

A francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntették ki többek között Róka Enikő művészettörténészt, aki a Franciaországban élő magyar művészekre szakosodott és nagymértékben részt vesz minden olyan együttműködésben, amelyet a Francia Intézet a képzőművészet területén hoz létre.

Szigeti Ferenccel, a Karthago együttes frontemberével a húsz éve elhunyt legendára, Hofi Gézára emlékezünk. Annak idején, mint a kiadó igazgatójának, neki adatott meg az a megtisztelő feladat, hogy átadhassa a humoristának, a kabaréműfaj mesterének az utolsó aranylemezét a "Kossuth díj" című albumáért. De egy másik legendáról is beszélgetünk, Máté Péterről, akinek a dalait a zenekar most feldolgozta és játssza.

Számadó Julianna volt rádiós műsorvezető a Klubrádióban is dolgozott, de tíz éve felhagyott a hivatásával. Azóta Angliában él, a többi között idősek gondozásával és családállítással foglalkozik.

Az adást a fenti hangsávokra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2022. április 16., szombat 09:00
Műsorvezető: Kun Zsuzsa