„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ceterum censeo – Klubdélelőtt ajánló

11/06/2021 16:37

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Klubdélelőtt Kun Zsuzsával és vendégeivel: Bak Imre, Fabiny Tamás, Görgey Gábor, Kaufer Virág, Pető Zoltán, valamint Várdi Katalin és Philipp György volt velünk.

2021. június 12. Klubdélelőtt (2021. június 12., szombat 09:00)
156:50
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Kaufer Virág
egykori parlamenti képviselő a főszereplője az Anyáim története című dokumentumfilmnek, amely nemrégiben fődíjat kapott egy nemzetközi fesztiválon. Hogy miről szól a film? Egy azonos nemű pár öt éves történetéről, az örökbefogadásról, szülővé, családdá válásáról és az emigrációjáról.  

Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász és Philipp György rendező, karmester, zeneterapeuta 2018-ban légzőszervi betegekből létrehozták a Légzéssel a lélekért kórust. Nagy előrelépés ez olyan embereknek, aki addig, nem hogy énekelni, de oxigénhiányuk miatt levegőt venni sem igen tudtak. Most egy nagy koncertre készülnek.

Dr. Fabiny Tamás evangélikus lelkész, teológus így búcsúzott a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendezőtől, művelődéstörténésztől: „Közel laktunk egymáshoz, gyakran találkoztunk. Néhány éve előadónk volt a püspöki hivatal épületében a "Senki sem próféta a maga hazájában" című sorozat keretében, illetve hatalmas érdeklődéssel kísért előadást tartott a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen. Isten nyugosztalja!” Vendégünk volt a püspök úr.

Fabiny Tamás
 
Fabiny Tamás
 
 

Magyar festményrekord született egy varsói aukciósház árverésén, Bak Imre festőművész 1969-ben festett absztrakt Orange című festményéért 46,2 millió forintot fizetett egy vevő.

Bak Imre: Polswiss art
 
Bak Imre: Orange
 

Pető Zoltán közgazdász, külügyi szakértő, zenész, író, összefüggéskutató számára érdektelen, hogy miről szólnak a hírek, sokkal inkább az érdekli, ami mögöttük van.

Pető Zoltán
 
Pető Zoltán
 

Görgey Gábor: „Ceterum censeo. Hajdan gyakran használt fordulat volt ez a latin mondatkezdet, magyarul azt jelenti: egyébként javaslom, vagy az a véleményem. A mondást az antik Róma szenátora, az idősebb Cato (i.e. 243 - i.e. 149) honosította meg, aki minden beszéde végén következetesen még azt is hozzáfűzte: Carthaginem esse delendam. Karthágót el kell pusztítani. Természetesen részemről csupán a ,,ceterum censeo" érvényes, A diktatúrák városait ugyanis nem  lerombolni kell, hanem eltávolítani a diktátort.”

Görgey Gábor
 
Görgey Gábor
Fotó: Arató András / Arató András archívuma
 
 

A címlapi képen: dr. Várdi Katalin

Klubdélelőtt
2021. június 12. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa