„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ott és akkor – Klubdélelőtt-ajánló

14/05/2021 15:52

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Bán János, F. Várkonyi Zsuzsa, Fábri Péter, Györe Balázs, Sodró Eliza és Vajda Júlia voltak a Klubdélelőtt vendégei.

2021. május 15. Klubdélelőtt (2021. május 15., szombat 09:00)
158:31
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

F. Várkonyi Zsuzsa 
pszichológus azt tartja, fogantatásunk percétől minden korai hatás erősen megszabja, hogy meddig tartanak a lehetőségeink. Vajon a 14 hónapja tartó járvány milyen hatással lesz, lehet azokra a csecsemőkre, gyerekekre, akik azóta nem láttak arcokat, csak szemeket, akik bezárva éltek az otthonukban?

F. Várkonyi Zsuzsa
 
F. Várkonyi Zsuzsa
 

Györe Balázst születésnapján köszöntjük. A József Attila-díjas költő, író így vall magáról: „Mikor az apám meghal, akkor az apám haláláról írok, amikor a feleségem megbetegszik, akkor arról, ha egy nagy barátság határozza meg az életnek egy szakaszát, akkor meg arról. Amikor leülök, dolgozni, írni, nem egy másik ember történetébe ülök be, hanem mindig saját magamhoz, a saját élettörténetemhez ülök le..."

Györe Balázs
 
Györe Balázs
 

Nyitnak a színházak, de vajon mit szólnak ehhez a nézők? Nemrégiben egy kérdőívben kereste erre a választ az egyik színház vezetője. És vajon mit gondol erről Bán János? A járvány előtt szinte minden este színpadon állt, mégis jól viseli az elvonultságot. Néhány gondolat a színésztől. „40 éven keresztül havi huszonnégynél kevesebbszer sosem játszottam, még a vidéki korszakban sem. Most zárkózottan élek itt Alsóörsön, gyakorlatilag nem találkozom senkivel, csak a madarakkal és Gáspár Sanyival, amikor éppen erre jár. Közben nyugdíjas lettem, foglalkozom a földdel, ások, ültetek, permetezek, metszek.”

Sodró Eliza gyermekkora óta hegedül, szenvedélyes motoros, az érettségi után egy évet Berlinben élt, majd a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója lett, egyetemistaként játszott az Auschwitz működik című előadásban, és a filmek világa is közel áll hozzá. Az Oscar-díjas Deák Kristóf által rendezett Foglyok egyik főszereplője, amiért megkapta a Magyar Mozgóképszemle legjobb női főszereplőjének járó díjat.

 
Sodró Eliza
 
Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésznője.
Fotó: Kárpáti Iván / Facebook
 

Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító, drámaíró, könnyűzenei alkotói életműdíjat kapott. Színpadi művei közül kiemelkedik a Kolumbusz, Az őrült spanyol és az Alice Csodaországban. Dolgozott Gallai Péterrel, megjelent tizenhárom lemeze, a legtöbb dalszöveget feleségének, Kováts Krisztának írta, de Kern András és Bajor Imre is énekelte az általa írt dalokat. Wolf Péter zeneszerző így méltatta a díj kapcsán: "Aprólékos kutatómunka és könnyed szerkesztés, mikroszkopikus pontosság a részletekben és nagyvonalú ívek."

Vajda Júlia szociológus-pszichológus könyvének címe:  Ott, akkor... Túléléstörténetek a soából. Interdiszciplináris eszközökkel – a szociológia, a pszichológia és az antropológia eszköztárával – mesélteti a beszélgetőtársait a holokauszt tapasztalatairól és beépüléséről a személyiségbe. Több dimenzióban is bővíti és tágítja ismereteinket a 20. századi apokalipszisről, amelynek „hétköznapi” hatását messze nem emésztettük meg és dolgoztuk fel. Nagy bátorsággal abban a tartományban is keresi az eredőket, amely a legszembesítőbb közeg: a saját családjában.

Vajda Júlia
 
Vajda Júlia
 
Klubdélelőtt
2021. május 15. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa