„Klubrádió
Klubdélelőtt

Orbánné halálosan szerelmes Viktorba – Klubdélelőtt ajánló

7/05/2021 16:39

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az ország legidősebb háziorvosa, Dr. Körmendi István mesélt életéről; az életműdíjas Benkő Imre fotográfus a fényképezésről, Tegyi Tímea könyvszerkesztő egy elképesztően sikeres krimiről; Radnóti Zsuzsa dramaturg Örkényről; Charlie az új lemezéről mesélt. És persze a tudomány sem maradt ki: dr. Palkovits Miklós önéletrajzi beszéde és egy archív anyag a nemrég elhunyt dr. Hámori Józseftől.

2021. május 08. Klubdélelőtt (2021. május 08., szombat 09:00)
158:21
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9:00 Dr. Palkovits Miklós, a 88. évében járó Széchenyi-díjas orvos, anatómus, endokrinológus, agykutató, akit háromszor jelöltek Nobel-díjra, miután a mai napig rengeteget dolgozik, nem vállalta az interjút, így a Magyar Tudományos Akadémián, a kitüntetése kapcsán elmondott önéletrajzi beszédét tettük közkinccsé.

Dr. Palkovits Miklós
 
Dr. Palkovits Miklós
Fotó: Attila Kovacs
 

9:30 Benkő Imre az egyik legkiválóbb magyar fotográfus. 1975-ben és 1978-ban elnyerte a World Press Photo aranyérmét, számtalan hazai és nemzetközi siker áll mögötte. Most, 2021-ben, a Fotóriporteri Életműdíjat kapta meg.

10:00 Dr. Körmendi István 98 éves, a koronavírus idején is praktizál háziorvosként. 1941-ben zsidó származása miatt titokban kezdett el egyetemre járni, a második világháború és a munkaszolgálat kettétörte az egyetemi éveit, később befejezte az egyetemet, és ma olyan betegei is vannak, akiket 70 éve kezel és ismer.

10.30 Orbánné halálosan szerelmes Viktorba! Az egykor világhírű operaénekes ma már légszomjjal küzd, kapkodja a levegőt, csütörtökönként Orbán Béláné Erzsikénél zabálja magát halálra. Örkény szenzációs alkotásában a testvéri kapcsolatok, a női sorsok, a szerelem, a barátság, minden jelen van egyszerre. Radnóti Zsuzsa dramaturggal beszélgettünk Örkényről, a Macskajátékról és Orbánnéról.

11.00 Horváth Charlie 2006 óta nem adott ki új zenei albumot, szó sincs arról, hogy visszavonult újra, csak éppen a korábbi dalait énekelte: Jég dupla Whiskyvel, New York New York, Nézz az ég felé... Most, a Mindenen túl című dalából megtudhattuk, mi minden történt vele az elmúlt 15 évben.

11:30 Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub című krimije Angliában az elmúlt évben 1 millió példányban kelt el. Rekord! Hogy miről szól a könyv? Egy békés nyugdíjasotthonban négy barát minden csütörtökön összeül, hogy megoldatlan gyilkossági ügyekről beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a faluban, a nyomozóklub tagjai hirtelen egy aktív nyomozás közepébe cseppennek. Vendégünk volt a szerkesztő: Tegyi Tímea.

A csütörtöki nyomozóklub
 
A csütörtöki nyomozóklub
 

11:40 Elbúcsúztunk az életének 89. évében elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológustól, agykutatótól, volt minisztertől, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjától, annak egykori alelnökétől. Amikor a Klubdélelőttben járt, arról beszélgettünk, vajon milyen különbségek vannak a női és a férfi agy között. Születéstől, halálig.

Hámori József
 
Hámori József
 
Forrás: Wikipedia
Fotó: Horváth László
 

 

Klubdélelőtt
2021. május 8. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa