„Köszönjük,
Klubdélelőtt

Fodrásznak vagy orvosnak készült, színész lett belőle

22/05/2021 09:46

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

Köszöntöttük a 80 éves Haumann Pétert és a Nemzet Színészének választott Lehoczky Zsuzsát, itt volt velünk Vörös Imre jogtudós, Kucsora Márta festőművész, Molnár Áron színész, és búcsúztunk Szeremley Hubától, valamint Vámos TIbortól.

2021. május 22. Klubdélelőtt (2021. május 22., szombat 09:00)
159:01
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Dr. Vörös Imre jogtudós, jogász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, kutatási területe a versenyjog, a nemzetközi gazdasági jog, munkássága jelentős a rendszerváltást követő gazdasági és versenyjogi rendszer tudományos megalapozásában. Legújabb könyvének címe: Államcsínytevők.

9:30 Kucsora Márta festőművész műveit az elmúlt években a legjelentősebb nemzetközi művészeti vásárokon – Londonban, a Masterpiece vásáron, a brüsszeli BRAFA-n, a franciaországi Art Paris-n – is lehetett látni. Most New Yorkban volt kiállítása, ami május 1-én zárt.

10:00 Molnár Áron főszereplésével a Cleveland Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába jutott a Második kör című 18 perces kisjátékfilm. Izgalmas történetet, az állam mindenbe beleszól, még abba is, hogy lehet vagy nem lehet gyereke egy párnak, és ha igen, mit kell belőle nevelniük. Például orvost nem, mert abból sok van...

10:30 Az elmúlt héten, közel egy órás tanácskozás után a Nemzet  színészei zárt ülésen döntöttek arról, hogy Töröcsik Mari helyére Lehoczky Zsuzsát választják meg a Nemzet Színészének. A művésznő ezekkel a szavakkal köszönte meg a kitüntetett címet: „Borzasztó nagy megtiszteltetés, hatalmas boldogság, hogy engem választottak, bár egyben szomorú is, hiszen azon az áron kerülhettem be közéjük, hogy valakit elvesztetünk. Ezzel az elismeréssel nem csak engem, hanem a műfajomat, az operettet is kitüntették.”

 
Lehoczky Zsuzsa, Forrás: YouTube
 

11:00 Haumann Péter az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb és legnépszerűbb színésze, felsorolni is képtelenség lenne a kitüntetéseinek, elismeréseinek számát. Mindent eljátszott, színházban, filmekben, amiről mondjuk gyerekként álmodni sem mert volna. Már csak azért sem, mert volt idő, amikor még fodrásznak, orvosnak készült.

Haumann Péter
 
Haumann Péter
 
Forrás: Wikipedia
 

11:30 Vámos Tibor kutatóprofesszor, akadémikus polihisztor volt, villamosmérnökként jártasságot szerzett a filozófiában, közgazdaságtanban, matematikában és a művészetekben is, élete fő művének a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) megalapítását tekintette, életének 95. évében csendben távozott.

11:45 Volt idő, amikor Szeremley Huba az ország egyik leggazdagabb embere volt, helikopterei, vitorlásai, kamionjai voltak, aztán társaival együtt 200 millió forintos csalással vádolt meg a bíróság, most, 81. évében elszegényedve, nincstelenül ment el. Tanulságos és fájdalmas életút.

Szeremley Huba
 
Szeremley Huba
 
Klubdélelőtt
2021. május 22. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa