„Klubrádió
Reggeli gyors

Jordán Tamás: Majd szétvetett a boldogság

27/02/2020 13:07

| Szerző: Klubrádió

A politikának nem szabad belefolynia a színházi életbe, de sajnos most azt teszi. Nem azzal, hogy támogatást ad, hanem azzal, hogy nem ad.

2020. február 27. Reggeli gyors - részlet 20.02.27. Jordán Tamás
07:15
00:00

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé. A címet egyszerre 12 művész viselheti, a február elején elhunyt Andorai Péter helyére választották Jordán Tamást. A nemzet színésze most: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi.

A hírt Vidnyánszky Attila közölte – mondta el a Reggeli gyorsban Jordán Tamás –, először szinte nem is fogta fel, nem jutott el a tudatáig. Az esélyesekről ugyan lehetett már olvasni különböző lapokban, de mégis meglepte a választás. Mikor megértette, majd szétvetette a boldogság, ez akkora elismerés. A cím igazi rangját az adja, hogy pályatársak döntenek, egy olyan grémium, amelynek értékítélete megfellebbezhetetlen.

A interjúban természetesen szóba került a politika és a színház kapcsolata, elsősorban a fővárosban folyó vita apropóján. Jordán Tamás szerint a politikának nem szabad belefolynia a színházi életbe, de sajnos mindenütt ezt teszi, nem csak Budapesten. A színházak életét sajnos áthatja a politika. Egyetlen város sem tudja fenntartani a saját színházát, azért az önkormányzati finanszírozás mellett szükség van az állami támogatásra és a saját bevételre is. Ez utóbbi igen korlátos, hisz az embereknek nincs pénzük arra, hogy mondjuk 15 ezer forintot adjanak egy színházjegyért. Önfenntartó színház tehát nincs.

A politika által adott támogatás azonban nem jelent feltétlenül beleszólást. Ha a politika bölcs, akkor ezt belátja. Jordán Tamás szerint a beleszólást nem az jelenti, ha a hatalom pénzt ad a színháznak, hanem az, ha nem ad.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János.

Reggeli gyors
2020.02.27. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes