„Klubrádió
Klubdélelőtt

Klubdélelőtt a magyar kultúra napján

21/01/2022 18:37

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. 

2022. január 22. Klubdélelőtt (2022. január 22., szombat 09:00)
157:02
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9:00 Lengyel Anna dramaturg, műfordító, a PanoDráma alapítója, a FreeSZFE Egyesület tanára tavaly áprilisban, hosszú betegség után 51 évesen elhunyt. Január 14-én Kár, hogy rák címmel a PanomDráma bemutatott egy előadást, az ő emlékére. Vendégünk volt a darab dramaturgja, Hárs Anna.

 
Hárs Anna  Fotó forrása: 
Facebook
 

 

 
Lengyel Anna Kép forrása: Facebook
 

 

9:30 Gáspár Anna művészeti menedzser, három gyermek édesanyja, színésznő, gazdasági konzulens, újságíró és dúla. Sokan kérdezik tőle, hogyan tud ennyi mindent csinálni egyszerre, amire az a válasza, hogy csak úgy tud önazonos maradni, ha mindenhol ott van, ahol a segítségét kérik.

Gáspár Anna
 
Gáspár Anna
Fotó: Kállai-Tóth Anett
 

10:00 Az adásunk előtti estén megkezdődött, sőt véget is ért az egynapos drámaíró verseny. Hárman indultak, de hogy ezt ki nyerte, nyeri, még nem tudni. Az egyik „versenyző” Kelecsényi László Balázs Béla-díjas író és filmtörténész.

 
Kelecsényi László György - Balázs Béla-díjas magyar író, filmtörténész, egyetemi oktató 
 

10:30 Pléh Csaba akadémikus, pszichológus tavaly volt 75 éves, de a nagyobb ünnepség a járvány miatt elmaradt. Viszont megjelent egy tanulmánykötet Life in Cognition címmel, amely nagyrészt kognitív pszichológiai írásokat tartalmaz. A kötet szerzőinek többsége Pléh Csaba mentoráltjának vallja magát, mások pedig vele együtt dolgozó kutatótársai.

Pléh Csaba
 
Pléh Csaba
 

11:00 Lőte Attila Jászai Mari-díjas színész 87 évesen búcsút intett a színpadnak. Számtalan színházi főszerep mellett olyan jelentős filmekben is játszott, mint a Legenda a vonaton, 80 huszár, A napfény íze. A Maszk nélkül című könyvében így vall pályájáról: „Az egyik Shakespeare-hős önironikusan azt mondja magáról: ≫Én más vagyok, mint ami.≪ Azt hiszem, én az vagyok, ami vagyok. Csak szerepeimben igyekeztem mindig egy kicsit más és más is lenni, – mint ami vagyok.”

11:30 Bálint Erika későn, hatvanéves kezdett új életet, akkor kezdett el írni. Előtte volt középiskolai tanár, népművelő, könyvtáros, vállalkozó... Az újrakezdésről beszélgettünk.

Bálint Erika
 
Bálint Erika
 
Klubdélelőtt
2022. január 22. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa