„Klubrádió
Klubdélelőtt

Viccnek kicsit durva

5/11/2021 17:28

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt november 6-i adásában itt volt velünk Lendvai Ildikó, Novák Tata, Jakab Edit, Kende János, Timár Gábor, Janikovszky János és Balassa Anna.

2021. november 06. Klubdélelőtt (2021. november 06., szombat 09:00)
157:55
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Janikovszky János, Janikovszky Éva író fia, édesanyja most megjelent gyűjteményes kötetének címe: Van egy jó hírem! A Móra kiadó tulajdonosa mellett a könyv szerkesztője, Balassa Anna is velünk volt.

Van egy jó hírem!
 
Van egy jó hírem!
 

9:30 Novák Ferenc, Tata, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, Érdemes Művész, egy legenda most egy újabb különleges díjjal lett gazdagabb. A Kriterion-koszorút azoknak az Erdélyben született személyiségeknek adják, akik a régió hírét vitték a világban, munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését, és Erdély iránti kötődésük mindvégig töretlen maradt.

Herczku Ágnes Novák Ferenc Tatával a Klubrádió stúdiójában
 
Herczku Ágnes Novák Ferenc Tatával a Klubrádió stúdiójában
 

10:00 Jakab Edit író, nyelvész, tolmács, újságíró. Azért lett filmrendező és producer, hogy a sok vele történt rendkívüli dolgot megmutassa a világnak. Hogy mi minden történt vele, csak címszavakban: Gyerekkora egy részét Finnországban töltötte; élt Berlinben,; tanult fél évet Moszkvában; a második diplomáját az Indiana Egyetemen szerezte; New York volt az álma, itt is élt, a Princeton Egyetemen PhD-t szerzett szláv nyelvészetből; tanult a Harvardon... A folytatás a Klubdélelőttben.

Jakab Edit
 
Jakab Edit
 

10:30 Kende János nevéhez több mint hatvan játékfilm fűződik; 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. A kilencvenes évek közepétől tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőri szakán, a tavalyi egyetemfoglaláskor súlyos betegsége ellenére is őrséget állt. Az idén 80 éves operatőrt a születésnapján is köszöntöttük.

Kende János
 
Kende János
 

11:00 Timár Gábor a kanadai főiskolán, ahol a nyolcvanas években dolgozott, még nem tanítottak környezetvédelmet. Mint az egyik tanszék vezetőjét, megkérték –  vagy ahogy mondja – a nyakába varrták, ezt a divatos tantárgyat. „Te az ENSZ-nél voltál környezetvédelmi tanácsadó, biztos értesz hozzá!” Így kezdődött. Most a kilencvenes éveihez közel járó tanár és mérnök elmélkedését hallhattuk a szerinte előttünk álló környezeti katasztrófáról.

11:30 Lendvai Ildikó most megjelent könyvének címe: Viccnek kicsit durva... - Hogyan lopták el az országunkat és hogyan szerezzük vissza? A könyvben Magyarország utolsó két évének története bontakozik ki, humorral, mert ebben a régióban mindig ez segített túlélni a túlélhetetlent.

Viccnek kicsit durva
 
Viccnek kicsit durva...
 
Klubdélelőtt
2021. november 6. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa