„Köszönjük,
Café Péntek

Elektra és Szerb Antal versei

1/10/2021 09:17

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

A 100 éve született Jancsóra, valamint Szerb Antalra emlékeztünk, szó volt két díjról is, a Pulitzerről és a Szegedy-Maszák Mihályról elnevezettről - és ebben az adásban tobzódtunk a híres és okos megszólalókban.

2021. október 01. Café Péntek (2021. október 01., péntek 20:00)
50:42
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

A hét eleje óta zajlik a FreeSzemle, amelyet Jancsó Miklós 100. születésnapja alkalmából rendeztek a Freeszfe tanárai és hallgatói a Marczibányi téren. A Café Péntekben a Szerelmem, Elektra című 1974-es Jancsó-film vetítése után rögzítettük azt a beszélgetést, amelyen Tarr Béla, Kende János, Cserhalmi György és Upor Péter vett részt. 

Az idei Pulitzer Emlékdíjat a HVG oknyomozó újságírója, Dezső András vehette át, valamint volt kiváló kollégánk, Győrffy Miklós posthumus díjat kapott. A kuratórium elnökével, Kepes Andrással beszélgettünk a szabad sajtó és a szabad újságíró fogalmáról. (A túlélési gyakorlatunk okán is!)

Kepes András
 
Kepes András
Fotó: Falus Kriszta
 

Szerb Antal 100 verse címmel dolgozta fel Bálint András Szerb Antal életét, műveit, a versszeretetét és a halálához vezető szörnyű utat. Bálint András nyilatkozott a műsorban Szerb Antalról.

A napokban adták át az idei Szegedy Maszák Mihály-díjat, amelyet olyanoknak ítél oda a kuratórium, akik a névadó szellemében többféle kulturális területen is otthonosan mozognak. A díjat a család alapította és a plakettet Jovánovics György készítette. Kálmán C. György, a kuratórium tagja szólalt meg a Café Péntekben.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Café Péntek
2021. október 1. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia