„Klubrádió
Esti gyors

Freeszfe: Empatikus, szolidáris, európai megoldás

17/03/2021 23:26

| Szerző: Klubrádió

Európai egyetemek menthetik meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói egy részének diplomáját, úgy, hogy ők a Freeszfe Egyesületnél folytathassák tanulmányaikat. Upor László, az SZFE volt megbízott rektora szerint empatikus és szolidáris módon, nagyon európaian közelítenek a dologhoz az említett egyetemek, egyelőre öten, de többen is lehetnek. Jelezte: még keresik az új helyüket, és mivel az alkotómunka a lényeg, nem rettennek meg, ha nem lesz ötcsillagos szálloda.

2021. március 17. Esti gyors / részlet, Upor László (21.03.17.)
08:33
00:00

Öt külföldi egyetem gyakorlatilag a nevére veszi a Freeszfe Egyesület hallgatóit. Az egyesület szerdai közleménye szerint hónapok óta dolgoznak az Emergency Exit diplomamentő programon, és eddig tizennégy SZFE-s osztály átvételéről sikerült megállapodniuk öt európai egyetemmel. Köztük van a salzburgi zeneművészeti egyetem, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem, a varsói színművészeti egyetem, és annak kihelyezett bialystoki bábtanszaka, valamint a svájci színiakadémia.

Upor László, az SZFE volt megbízott rektora elmondta: együtt találták ezt ki, főleg Bagossy László és Csató Katalin ügyködött rajta nagyon erősen. A meglévő kapcsolataik révén kezdődött el a munka, a társegyetemeik kérdezgették, mi tehetnek értük, és szépen lassan kialakult, hogy az legnagyobb segítség, ha közreműködnek abban, hogy továbbra is taníthassák a hallgatóikat, azokat is, akik nem szeretnének az új formában, az új típusú egyetemen folytatni.

Nemcsak erről az öt intézményről van szó, további egyetemek is csatlakozni fognak. Ezek az egyetemek egyetértenek abban, hogy az eddigi Színművészetin nagyon magas színvonalú oktatás és alkotómunka folyt, és ezt szeretnék támogatni, nemcsak velük, egymással is együttműködve. Akár az is lehet, hogy két különböző egyetem „fogad örökbe” amúgy itt azonos osztályba járó hallgatókat, mert a külföldi egyetemek megbíznak az itteni tanárokban. Empatikus és szolidáris módon, nagyon európaian közelítenek a dologhoz – mondta Upor László. Hozzátette: az ötödik egyetem azt kérte, hogy egyelőre ne legyen nyilvános a neve, más-más stádiumban vannak a megállapodások és mindenkinek a saját országa oktatási rendszerével is összhangba kell ezt hoznia. Alapvetően azt mondják a partnereik, hogy az ő autonómiájuk része, hogy megválaszthatják, kivel működnek együtt.

Hol lakhatnak?

Nagyon bíztak a VII. kerületi épületben, amelynek a „problémás hátterével” nem voltak kellő mértékig tisztában. Azóta is vannak felajánlások, keresik a helyet. Sajnos az elmúlt években kiderült, hogy ennek a közösségnek nem az infrastruktúra határozza meg a munkáját, hanem alkalmazkodik a körülményekhez. „Nem rettenünk meg, ha nem ötcsillagos szállodában találjuk magunkat”, bár ez a veszély nem fenyeget – fogalmazott. A lényeg az, hogy az alkotó szellem továbbra is tudjon érvényesülni – tette hozzá.

Egyelőre minden tanár és munkatárs ingyen vállalta a munkát – közölte a volt megbízott rektor. Amint bejön megfelelő mennyiségű támogatás, kitalálják, hogy kaphatnak fizetést ők is. Nagyon kis adományokból kaptak pénzeket az ellenállás idején, és ez igazán fontos, pláne egy olyan országban, ahol „a szolidaritás szisztematikusan kiirtódott az emberekből – nem az ő hibájukból”. Az, hogy végre nyilvánosságra hozták ezt az egyedülálló dolgot (ha fogalmazhat így, mondta Upor László), talán a nagyobb támogatókat is meggyőzi.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2021. március 17., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor