„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi lesz az SZFE-vel? Fél évnél nem lát tovább a HÖK új elnöke

9/03/2021 11:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Mi marad az eddigi egyetemből? Ebben a félévben, amíg a saját tanáraik vannak, addig bizakodó, de ennél nem lát távolabb – mondta Horváth Eszter, az SZFE hallgatói önkormányzatának frissen megválasztott elnöke. Beszélt arról is, hogy egyelőre nem tudnak olyanról, akinek új tanára lenne. „Akiket felvettek, azok minket nem tanítanak” – mondta.

2021. március 09. Reggeli gyors - részlet 21.03.09. Horváth Eszter
04:56
00:00

Horváth Esztert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) HÖK nemrégiben megválasztott elnökét elsőként arról kérdeztük, mit vett át az elődjétől. Elmondta: átvette azokat a pereket, amelyeket ők indítottak az első félév folyamán, és azt a képviseleti rendszert, amelyet kialakítottak, és ezt szeretnék is folytatni. Példaként említette, hogy pert indítottak, mert felfüggesztették az oktatásukat. 

Okoz nehézségeket a színházi és a filmes szakokon is a járványhelyzet, például azért, mert bezárnak a színházak, így nem tudnak gyakorlatra menni a végzős osztályok. Az első- és másodéveseknek legalább online meg tudják tartani az óráit, úgy is, hogy sokkal hatékonyabb lenne élőben.

A hallgatók közül nagyjából 80-an passziváltatták jogviszonyukat, azt nem lehet tudni, hogy ők otthagyják az egyetemet, vagy visszajönnek. Egyelőre nem tudnak olyanról, akinek új tanára lenne. „Akiket felvettek, azok minket nem tanítanak” – mondta Horváth Eszter.

Hangsúlyozta: nagyon hisznek benne, hogy nem morzsolódik fel az ellenállás a hétköznapokban. Egyelőre a HÖK az egyik legerősebb fegyverük arra, hogy ez megmaradjon. Szétválnak a Freeszfe egyesülettől, de a viszonyuk együttműködő, baráti.

Azzal kapcsolatban, hogy mi marad az eddigi egyetemből, a HÖK vezetője azt mondta: erre nagyon nehéz válaszolni. Ebben a félévben, amíg a saját tanáraik vannak, addig bizakodó, hogy ez maradhat így, de ennél nem lát távolabb. Az új épületekről, fejlesztésekről nem tud nyilatkozni, mert még nem tehették be a lábukat az egyetemre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2021.03.09. 07:45 
Műsorvezető: Dési János