„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

SZFE-ügy: „Azokkal együtt kellett volna tiltakoznunk, akik ellen tiltakoztunk”

24/02/2021 15:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Németh Gábor József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, az SZFE távozó tanára szerint az egyetemi autonómia megvédésében nem partner, hanem ellenfél volt az új vezetés. Normális esetben azokkal együtt kellett volna tiltakozniuk, aki ellen tiltakoztak. A Freeszfe egyesület lehetőségei jelenleg addig terjednek, hogy a bérleti díjat egy évig fizetni tudná, ha találna megfelelő helyiség(ek)et. Több önkormányzati ingatlant néznek meg – tette hozzá.

2021. február 24. Reggeli személy / részlet, Németh Gábor (21.02.24.)
20:56
00:00

Vége lett a sztrájknak, tömegével mondtak fel a tanárok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Németh Gábor József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, az SZFE most távozó tanára érkezett a Reggeli személlyel.

A maga részéről nem gondolta, hogy ebből győzelem lesz, mert világos volt, hogy milyen stratégiákkal dolgozik az a két jogi személy, akivel szemben álltak. Nagyon különös, mert a fenntartóval és bizonyos értelemben „saját magukkal” álltak szemben, hiszen az új vezetés nem az egyetemet képviseli, hanem az egyetem fölé rendelt kuratóriumot. Normális esetben azokkal együtt kellett volna tiltakoznunk, akik ellen tiltakoztunk – fogalmazott. Az egyetemi autonómia megvédése volt a cél, és ebben nemhogy nem partner, hanem ellenfél az új vezetés – tette hozzá. A 26 tanár távozása nem volt előzmény nélküli, az oktatók többnyire a hallgatóik szándékához igazították a lépéseiket.

A távozásuk Vidnyánszky Attiláék felől nézve győzelem?

Németh Gábor olvasta Vidnyánszky Attila, a kuratórium vezetőjének újabb nyilatkozatát, amelyben törvénysértőnek nevezett egy olyan folyamatot, amelyet első- és másodfokon is jogszerűnek találtak. „Láthatóan nem vesz tudomást erről.” Az sajnos igaz, hogy két valóságban tartózkodnak, bár úgy gondolja, hogy a tények világában több elem igazolja őket, mint az úgynevezett modellváltást. A jogi eljárások közül egynek mindenképpen nagy jelentősége van, ez pedig az alkotmánybírósághoz benyújtott panasz, amely következményeit tekintve az egész modellváltásra vonatkozik, mert az szerinte sérti az alaptörvénynek nevezett „eszkábálmány” tanszabadságról szóló rendelkezéseit is. Egy esetleges kormányváltás után, ha az autonómia előző állapotát tartanák kívánatosnak, akkor azt bírósági döntés híján csak visszaállamosítással lehetne megoldani, és akkor mindenki elképzelheti, hogy milyen retorika venné körül azt a folyamatot. Egyébként az Ódry színpad esetében bonyolult történetről van szó, de nem a szimbolikus terek visszafoglalása lesz a megoldás, hanem a továbblépés. 

 
kép: Klubrádió
 

Számítottak-e erre, és hogyan tovább?

Nem néztek ilyen messzire, amikor elkezdődött a blokád az egyetemen, gyors döntéseket kellett hozni, így bizonyára elkövettek hibákat is. Az nem feltétlenül volt benne, hogy most egy Freeszfe egyesület keresi a helyét minden értelemben. Arra viszont számított, hogy radikalizálódni fog a folyamat, mert akik megérkeztek az intézménybe, azokon látszott, hogy „kevés hajlandóságot mutatnak” a probléma megértésére. Szerinte amúgy a másfél éve megválasztott rektor, Upor László pályázatára még az sincs hatással, hogy felmondott, mert az eredeti pályázati kiírásban nem szerepelt, hogy eleve az intézmény alkalmazottjának kell lennie.

Egyelőre az a helyzet, hogy az oktatók, akik elhagyták vagy elhagyni készülnek az egyetemet, oktatni fognak a Freeszfe-n, és ingyen, mert ennek még nincs meg a fedezete. Színes lesz a spektrum, ki-ki lehetőségei, teherbírása szerint vesz majd részt ebben a kalandban. Korántsem idilli a helyzet, de mindennek az elején tartanak, pályázatokon terveznek indulni, EU-s forrásokat keresni. Úgy látja, hogy olyan félelem uralkodik Magyarországon, ami miatt a magántőkét nehéz olyan projektekbe bevonni, amelyeket akár csak ellenzékinek lehet minősíteni. Egyelőre azokból az adományokból gazdálkodnak, amelyek az egyetemfoglalás idején összegyűltek, körülbelül annyi pénzük van, amelyből piaci áron tudnának bérelni helyiség(ek)et, ahol egy évig működni tudnak. A filmes képzés önköltsége nagyon magas lenne, és nem életszerű, hogy csak a gazdagok vagy a magukat súlyosan kizsákmányolók gyerekei tudjanak náluk tanulni, ösztöndíjrendszerre lenne szükség.

Szerdán is több helyen néznek meg üresen álló önkormányzati épületeket bérlési szándékkal, meglehetősen sok helyszín kerülhet szóba. Arra is kitért, hogy a filmes háttéripar szolidaritása fantasztikus, lámpaparkhoz, műteremhez hozzáférést messze piaci ár alatt, sokszor ingyen kaptak, de persze erre nem lehet bazírozni éveken át. A jogi lehetőségei megvannak, hogy akkreditált intézmény legyen a Freeszfe egyesület, de ez meglehetősen hosszú folyamat, pénzkérdés elfogulatlan elbírálás kell hozzá.

Nem a jelentkezők száma a lényeg

Szerinte a kuratórium elnöke részéről a számokkal „komoly bűvészkedés ment”, mert nem minden évben indul minden szak. A mostani adatokat a két évvel ezelőttihez kell hasonlítani, plusz bizonyos osztályoknál emelték a felvehető létszámot, és ha innen nézzük, feleannyian jelentkeztek. De ez tévút, nem ezzel kell foglalkozni – közölte. Az információhoz hozzáférés „ismert okokból” nem egyenlő az ország különböző részein, senkit nem minősítene, se azokat, akik úgy döntenek, akik az SZFE-n próbálják meg a jövőjüket, se azokat, akik ezt most nem így teszik.

Van egy párhuzamosnak nevezhető történet, a kaposvári egyetemé. Ezért szerinte furcsa ez a „durva frusztrációból származó narratíva”, hogy ne lett volna módja Vidnyánszky Attilának és elvbarátainak bizonyos világnézetek megjelenítésére, vagy kipróbálni azokat a fantasztikus módszertani újításokat, amelyeket most lesz lehetősége, hiszen a „birtokában volt” egy felsőoktatási intézmény.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. február 24., szerda 09:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert