„Klubrádió

Véget ért az SZFE-oktatók sztrájkja

19/02/2021 18:20

| Szerző: Klubrádió

101 nap után ért véget a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatóinak sztrájkja, párbeszéd hiányában nem látják értelmét a folytatásnak. Ezzel együtt az ellenállás nem ér véget.

101 napja tart az SZFE autonómiájáért küzdő tanárok sztrájkja, és ebből az alkalomból online sajtótájékoztatót tartottak, amelyről a 24.hu számolt be. Elhangzott, hogy az SZFE dolgozói október 1-jén indították el a sztrájkot, amelynek jogszerűségét azonnal meg is támadta az új vezetés. A sztrájkot elsőfokon nem, de aztán másodfokon, majd újra elsőfokon is jogszerűnek ítélte a bíróság, elutasítva az új kuratórium keresetét. Jogilag a folyamat még mindig nem zárult le, a munkáltató és fenntartó a Kúriához nyújtott be kérelmet. Bár nem száz százalék, de a korábbi döntéseket nem valószínű, hogy megváltoztatják – mondta Zeller Judit, a TASZ jogásza.

A fenntartó és munkáltatót próbálták meghívni a sajtótájékoztatóra, de nem jöttek el. Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke levélben utasította vissza a meghívást. A sztrájkbizottság kapott levelet Szarka Gábor kancellártól és Novák Emil rektorhelyettestől is, amelyben a többi között azt írták, hogy a munkáltató „érintettsége hiányában” a maga részéről lezártnak tekinti a sztrájktárgyalásokat. Elhangzott az is: minden vezetői pozícióban lévő személy elzárkózik a párbeszédtől.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a sztrájk pénteken véget ér. Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője azzal indokolta a döntést, hogy „a kommunikációs ív lejtmenete miatt” nem látják esélyét annak, hogy megtörténjen az egyeztetés, így nem folytatják ezt a típusú fórumkeresést.