„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gy. Németh a Freeszfe-ügyről: A politikának hátra kell lépnie

23/02/2021 15:23

| Szerző: Klubrádió/szg

A kulturális ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes nagyon sajnálja, hogy a Freeszfe egyesület feladni kényszerült a VII. kerületi ingatlant, és a Fidesz politikai hisztériakeltésének tudja be, hogy ez történt. Gy. Németh Erzsébet közölte: ebből az ügyből tanulni kell, a politikának hátra kell lépnie. A fővárosi önkormányzatnak nincs most olyan épülete, ahová beköltözhetne az egyesület, de szívesen segítenek nekik – mondta.

A Megbeszéljük hétfői adásában Upor Lászlóval, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt megbízott rektorával beszélgettünk arról, milyenek most a Freeszfe egyesület lehetőségei és mit gondol a képzések jövőjéről. Nem sokkal később Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük arról, tud-e segíteni a főváros az SZFE úgynevezett modellváltása ellen tiltakozó és amiatt távozni kényszerülő diákok, tanárok közösségének. 

2021. február 22. Megbeszéljük / részlet, Gy. Németh Erzsébet (21.02.22.)
10:53
00:00

Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta: nagyon sajnálja, hogy a Freeszfe egyesület feladni kényszerült a pályázaton elnyert, felújított VII. kerületi ingatlant, de a Fidesz hihetetlen politikai feszültségkeltése után nem csoda, hogy megrémültek a fiatalok. Közölte: tisztességes pályázat volt, amelyen bárki nyugodtan indulhatott volna, a zeneiskolát fenntartó tankerület is, de nem tette. Ezután elfogadhatatlannak tartja a Fidesz „hisztériakeltését”.

Úgy fogalmazott: hivatalosan nem tud arról, hogy megkereste volna a fővárosi önkormányzatot a Freeszfe, de az a probléma, hogy nincs olyan ingatlanuk, amely ilyen gyorsan beköltözhető lenne. Természetesen, ha kapnak ilyen kérést, akkor megpróbálnak segíteni. Azonban az államosítás után maradt iskolaépületek között jelenleg nincs olyan állapotban lévő, ahová azonnal vagy fél éven belül beköltözhetne az egyesület. Arra teljesen nyitottak, hogy a kerületekkel közösen körbenézzenek alkalmas hely után.

Szerinte a VII. kerületi ügyből tanulva, még ha önkormányzatról is van szó, tiszteletben tartva az egyesület kéréseit, „a politikának egy nagy lépést hátra kell lépnie”. Szeretné elkerülni, hogy politikai hisztériakeltés után ellehetetlenüljön a további együttműködés – tette hozzá. Amit a Fidesz csinált, az felháborító, már azt se fogadják el, hogy egy tisztességes pályázat után megoldódjon ennek a közösségnek az ügye – mondta a főpolgármester-helyettes.

Kitért arra is, hogy amit az SZFE-sek végigvittek, megszervezve magukat, megmutatva, hogyan kell demokratikusan dönteni, azt képviselni, az csodálatra méltó. Fontosnak tartja, hogy a politika és a politikusok nem állt bele ebbe a dologba úgy, ahogy arra korábban volt rossz példa. Gy. Németh Erzsébet szerint ugyanilyen alázattal és „jó értelemben vett távolságtartással” segíteni ebben az ügyben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2021. február 22., hétfő 17:15
Műsorvezető: Szénási Sándor