„Klubrádió

Középiskolások írtak levelet Vidnyánszkynak: saját döntésük, hogy nem felvételiznek az SZFE-re

4/03/2021 10:04

| Szerző: Klubrádió

Nem a tanárok győzködik a diákokat, hogy ne felvételizzenek – reagált levélben tizenkét középiskolás Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészueti Egyetem élén létesített kuratórium elnöke korábbi kijelentésére. Az idén érettségiző diákok azt is hozzátették, hogy ők a Színház- és Filmművészeti Egyetemre terveztek jelentkezni, de pontosan azért, mert független közegben akartak alkotni.

Tizenkét középiskolás azután írt levelet a Színház- és Filmművészueti Egyetem élén létesített új kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának, hogy azt állította, a tanárok agitálták a diákokat, hogy ne felvételizzenek.

A hvg.hu szemlézte a diákok nyílt levelét, amelyben kifejtették: „Az átalakítással elvették tőlünk az egyetlen olyan továbbtanulási lehetőséget, ami még független művészi értékeket képviselt, ahol tere volt a fantáziának, a szabadságnak: és ami sok évig mindannyiunk álma volt. Most nincs hová felvételizni, hiszen ezen kívül nem létezik színművészeti felsőoktatás Magyarországon.”

Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta korábban: „Igen hangos propagandát folytattak az ellen, hogy a fiatalok jelentkezzenek az egyetemre. Üzentek a drámatagozatos középiskoláknak: agitáljanak a gyerekek közt, hogy ne jelentkezzenek a Színművészetire. Ám ennek ellenére többen fognak felvételizni, mint tavaly.”

Élőláncot szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

A levél aláírói kitérnek arra is, hogy normális körülmények között az idei tanévben felvételiztek volna. 

„Most tanácstalanul állunk, várva a csodát, a hírt egy másik, alternatív Színműről, ahol azzal foglalkoznánk, amivel érdemes: a művészettel, nem a politikával” – írják most az ország három legnevesebb, drámaszakot is indító középiskolájában tanuló diákok.

Hozzáteszik: „Mi, az aláírók idén nem felvételizünk. A mi döntésünk volt, senki nem befolyásolt, a nevünket ezért vállaltuk. De mindhárom iskola mindegyik diákjának nevében beszélünk.”