„Köszönjük,
Reggeli gyors

Karsai: Ahová Vidnyánszky beteszi a lábát, az tönkremegy

5/03/2021 15:21

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Elképzelhető, hogy eddigi formájában megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT. Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár szerint az az alapprobléma, hogy Vidnyánszky Attila nem szerette a POSZT-ot, és tudni lehetett, hogy ebben a formában meg akarja szüntetni. Azt mondta a Magyar Teátrumi Társaság elnökéről, hogy ahová beteszi a lábát, ott minden tönkremegy, azt elpusztítja”.

2021. március 05. Reggeli gyors / részlet, Karsai György (21.03.05.)
07:49
00:00

Elképzelhető, hogy eddigi formájában megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT – írta a Hvg360. A Szabad Pécs viszont úgy tudja, hogy a város egyáltalán nem mondott le a fesztiválról.

„Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat” – így értékelte Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója 2011-ben a rendezvényt. 

Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
 
Vidnyánszky Attila 
MTI/Soós Lajos
 
 

Mennyire megalapozott Vidnyánszky kritikája? Karsai György klasszika-filológus, színháztörténész, egyetemi tanár szerint semennyire. Mindig olyan szakemberek állították össze a programot, akiknek a szakmai hozzáértése nem volt megkérdőjelezhető. Hosszú évtizedekig figyelte a POSZT működését, és azt mondta: ideológia szerinti kizárás, kedvezés nem fordult elő, ez egyszerűen nem igaz.

Nem tudja, hogy megszűnik-e a rendezvény, ő is csak a hírekből tájékozódik. Azt lehet tudni hosszú évek óta, hogy Vidnyánszky Attila nem volt elégedett a POSZT-tal. De ez minőségi kérdés, és bármilyen sajnálatos, az általa kreált Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai nem voltak olyan szakmai színvonalon, egy-egy kivétellel, hogy bekerüljenek – fogalmazott Karsai György. Egyébként amikor ő válogatott, meghívott Vidnyánszky-előadást, mert az egészen kitűnő volt, a Tóték.

 
Karsai György 
Forrás: Facebook 
 

Hangsúlyozta: az alapprobléma, hogy Vidnyánszky nem szerette a POSZT-ot, és tudni lehetett, hogy ebben a formában meg akarja szüntetni. Legnagyobb sajnálatára az mondható el róla – mert „valaha kitűnő színházi szakemberről, nagy tehetségű rendezőről” van szó –, hogy „ahová beteszi a lábát, ott minden tönkremegy, azt elpusztítja”. Mindent meg akar szerezni, meg is szerzi, óriási politikai hátszéllel, és utána az elenyészik. Szerinte ez így volt a kaposvári színházi képzés és az SZFE esetében is. Sőt, felidézte, annak idején könyörögtek neki, hogy nem kell még egy színházi társaságot létrehozni, van már egy, azon belül meg lehetne beszélni a kifogásokat, lehetne újítani, de nem, „ketté kellett szakítania a szakmát”.

Úgy véli, nem szabadna Pécsnek elengednie ezt az emblematikussá vált kulturális fesztivált, amely döntő szerepet játszik a város életében. Ha Vidnyánszky el akarja venni, akkor lehet, hogy két fesztivál lesz, egyet csinálnak olyan színvonalon, amilyet tudnak, és lesz egy POSZT – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Reggeli gyors/Interjú Karsai Györggyel
2021.03.05., péntek 07:40
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert