„Klubrádió

Karikó Katalin Széchenyi-díjat, Nagy Feró Kossuth-díjat kapott

15/03/2021 12:09

A koronavírus-járvány miatt idén is elmarad több, hagyományos március 15-ei helyszíni ünnepség. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra hozták. A díjazottak közt van Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Karikó Katalin, kutatóbiológus, biokémikus, Nagy Feró és az SZFE több új tanára is.

Van, amikor egy világjárvány kell ahhoz, hogy valakinek a tudását elismerjék Magyarországon, másnak elég, ha jó barátai vannak – kommentálta a hvg.hu.

A Széchenyi-díjat idén többeközött Dr. Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként kapta.

Karikó Katalin
 
Karikó Katalin
Fotó: Rachel Wisniewski
 

Dr. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenységéért díjazták.

Az idei Kossuth-díjasok közt Nagy Feró, neve tűnik ki. A Telex által idézett indoklás szerint „a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként.”

Szarvas József, a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színház színésze viszont még nagyobb elismerést kapott, miután kiderült, osztályt indít az SZFE-n: ő megkapta a Kossuth-díjat március 15-én.

A hírhez adalékként teszi hozzá a hvg.hu, hogy ettől az évtől kezdve az SZFE-t tulajdonló kuratórium élén is ott ülő, az SZFE-n rendezőosztályt indító Vidnyánszky Attila már a Kossuth-díjakról döntő bizottságnak is a tagja.

Balázs Béla-díjjal tüntették ki Sára Balázst, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének vezetőjét is.