„Klubrádió
Klubdélelőtt

A klímavátozás és a háború következményei

8/04/2022 23:22

| Szerző: Klubrádió

A Klubdélelőtt venégei Egri Márta, Rák Kati, Czető Bernát László, Hetényi Zsuzsa és Gergely Ágnes voltak.

2022. április 09. Klubdélelőtt (2022. április 09., szombat 09:00)
161:52
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő jógázik, kertészkedik, egészségesen étkezik, szövögeti a jövővel kapcsolatos terveit. De vajon milyen jövő áll előtte? Környezeti katasztrófa árnyékában él, miközben az ifjabb generáció joggal szegezi az idősebbeknek, a kérdést: miért zsákmányolták ki a környezetet? Most nekik kell ennek az árát megfizetni.

Egri Márta
 
Egri Márta
Fotó: Gordon Eszter
 

10.00 Rák Kati vagy inkább Marmorstein Berta? A színésznő együtt billeg Bertával, a kortársaival a béke-háború-béke-háború hintáján, föl meg le, úgy, hogy valakit-valamit mindig elveszít. Egyet azonban soha: az élni akarását. Pedig minden rezsim kihasználta, kisemmizte, egyet nem tudott soha: megsemmisíteni. Vendégem voltak Rák Kati és Czető Bernát László dramaturg, forgatókönyvíró.

10.30 Hetényi Zsuzsa nyelvész, egyetemi professzor, műfordító, az orosz kultúra ismerője. Az orosz-ukrán háború kitörése óta a pályaudvarokon önkénteskedik, mindenben segíti a háború elől menekülő ukránokat.

 
Hetényi Zsuzsa
 
irodalomtörténész, műfordító, az ELTE professzora Forrás: litera.hu
 

11.00 Hildebrand István rendező, operatőr három évvel ezelőtt járt a Klubdélelőtt műsorában, amikor 90 évesen megkapta a Kossuth-díjat. A róla készült dokumentumfilm rendezőjével, Kocsis Tiborral érkezett. Most elbúcsúztam Hildától, ahogy mindenki hívta, 94. évében hagyott itt minket.

11.30 Gergely Ágnes Kossuth-díjas költő, író, műfordító abban az évben született, amikor Hitlert kancellárnak választották. A születése dátuma az egész életét meghatározta, gyakran elgondolkodott azon, vajon a múlt bűneit meg lehet-e bocsátani? Ágnes hosszabb betegsége után tért vissza a művészetbe, a költészetbe, egy évig nem tudott írni, pedig számára a versírás a legfőbb kapaszkodó. Nemrégiben megkapta a Magyar Zsidó Kultúráért Életműdíjat.

Gergely Ágnes
 
Gergely Ágnes

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2022.04.09., szombat 9:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Kun Zsuzsa