„Klubrádió
Klubdélelőtt

Balázsovits Lajos a nemzet színészei között

2/07/2022 09:50

| Szerző: Klubrádió

A Haumann Péter halálával megüresedett helyre Balázsovits Lajost választották maguk közé a Nemzet Színésze cím viselői. Monodráma az anyaságról: Huzella Júlia Anya-e vagy? címmel írt színpadi művet. 85 éves lett Szoboszlay Péter rajzfilmrendező, gyerekei közös családi kiállítást szerveztek az alkalomból. Bálint András kapta a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület életműdíját. Győrffy Miklós irodalomtörténész visszatekintett a múltra, kétféle emigrációra.

2022. július 02. Klubdélelőtt (2022. július 02., szombat 09:00)
161:07
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
A Klubdélelőtt vendégei és megszólalói:

09.00 Csaknem negyvenperces tanácskozás után Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színművészt, színházi rendezőt, érdemes művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották meg kollégái a Haumann Péter halálával megüresedett helyre a nemzet színészei közé.

 
Balázsovits Lajos
 Forrás: szinhaz.online 
 


10.00 Huzella Júlia Anya-e vagy? című monodrámája úgy született, hogy három alkotó anya megosztotta egymással a gyerekeik születése körüli titkos örömöket, és a gyakran elhallgatott küzdelmeket és fájdalmakat. A válasz a címre nyilván igen, hiszen egy anya boldogan felkiált az utcán, ha nínós autót lát, hangosan jelzi a zebránál, hogy zöld, ringatja a bevásárlókocsit... Akkor mégis mi a gond?

 
Huzella Júlia
Forrás: huzellajulia.hu
 


10.30 85 éves lett Szoboszlay Péter Balázs Béla-díjas animációs filmrendező. A tiszteletére három gyermeke, Péter, András és Eszter elhatározták, hogy közös családi kiállítással tisztelegnek édesapjuk előtt. A kiállítás címe: Alma a fájától … a 4 Szoboszlay.

 
Szoboszlay Péter
Forrás: filmarchiv.hu
 


A Hé, Te! 1976-ban bemutatott magyar rajzfilm, amelyet Szoboszlay Péter írt és rendezett:


11.00 Amikor Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, versmondó, színházigazgató nemrégiben átvette a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület életműdíját, az őt méltató laudációban többek között ez állt: „Egy azok közül a nagyszerű, kiemelkedő magyar művészek közül, akik humanizmusra, hazaszeretetre, emberségre, jóindulatra és öntudatra tanítottak bennünket. Az ő életműve nemzedékeket igazított el Kelet-Európa erkölcsi útvesztőiben, ő nemcsak megrendítő erővel ábrázolta a sors kegyetlen csapdáiban vergődő személyiséget, hanem felmutatta az emberi tartás, a jellem, a karakter lehetséges válaszát is.”

 
Bálint András
Fotó: Radnóti Színház/Bácsi Róbert László
 

 

11.30 Dr. Győrffy Miklós professor emeritus, irodalom- és filmtörténész, műfordító, egyetemi tanár életében elérkezett az idő, hogy visszatekintsen a múltra, az emigrációra. Kétféle emigrációra gondol, a Kádár-rendszer belső emigrációjára és a hetvenes évek disszidálására.

 
Győrffy Miklós
Forrás: ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet 
 
Klubdélelőtt
2022. július 02. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa