„Klubrádió
Megbeszéljük...

Stefano Bottoni szerint Orbán beszédére komoly igény van a magyar társadalomban

26/07/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Orbán Viktornak különböző céljai lehetnek a „kevert fajúság” emlegetésével. Az egyik, hogy elterelje a figyelmet a kormány becsődölt gazdaságpolitikájáról. A másik, hogy az uniós pénzek elmaradása miatt még inkább eltávolodik az EU-tól, aminek első lépése lehet az idei tusványosi fellépése. Az szintén célja lehetett beszédének, hogy a társadalomban jelen lévő erősen jobboldali bázisnak imponáljon – minderről Stefano Bottoni történész beszélt a Megbeszéljük című műsorban.

2022. július 26. Megbeszéljük - 2022.07.26. Stefano Bottoni
18:07
00:00

Orbánnak eddig is voltak megkérdőjelezhető kijelentései, de a tusnádfürdői fasiszta szellemű megnyilvánulás ideológiai mérföldkőnek számít. A miniszterelnök egyrészt tabuként kezeli a megszorításokat, ezért szeretné elterelni róluk a figyelmet. Bottoni szerint az Orbán belső köréhez tartozók jót nevetnek azon, hogy a közvélemény a rasszista kijelentéseken rágódik, miközben a gazdasági nehézségekről nem esik szó.

Másrészt Orbánék felkészültek arra, hogy elmenjenek a falig az Európai Bizottsággal való tárgyalásokban. A kormányban számolnak azzal az eshetőséggel, hogy valószínűleg nem fogják tudni teljesíteni Brüsszel követeléseit, és semennyi, illetve kevesebb uniós forrás érkezik a jövőben. Ez az eshetőség azt is eredményezheti, hogy Orbán nyíltan, és még inkább külön úton megy tovább, és ennek első lépése lehet az idei tusványosi beszéde is. Beszédes az Orbán által Tusványoson emlegetett 2030-as céldátum, ugyanis eddigre tűzte ki a miniszterelnök, hogy nettó befizetői leszünk az uniónak. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor innen már csak egy lépés az unióból való kilépés gondolata, mert "miért maradnánk bent, hogyha ez nekünk nem éri meg". Bár jelenleg ennek a lépésnek nincsenek racionális pénzügyi indokai, de már az eshetőség megfontolása is újdonságnak számít az eddigi pávatáncos politikához képest – mondta Bottoni.

A történész szerint az is közrejátszik a „kevert fajúság” emlegetésében, hogy a hazai politikai játéktérben helyezkedjen a Fidesz. Orbán, illetve a szavai ugyanis szerinte nem a semmiből jönnek, arra komoly igény van a magyar társadalomban. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választók körében erősödik a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom. Orbán valószínűleg vissza szeretné metszeni Toroczkaiék szavazóbázisát, és a sajátját gyarapítani inkább. Hogyha a fasizmust nem politikai ideológiaként szemléljük, hanem általánosabb jobboldali mentális beállítottságként és társadalmi igényként, akkor kijelenthető, a társadalomban van egy erős többségi támogatottsága ennek az iránynak – mondta a történész.

Az Európai Tanácsban eddig mindig voltak alkalmi vagy állandó szövetségesei Orbánnak, de mostanában itt is egyre fogy a mozgástere. Elképzelhető, hogy a miniszterelnök a közelgő olasz országgyűlési választásokon jó esélyekkel induló szélsőjobboldali párt, az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, a szimpátiáját is igyekszik megnyerni. A szeptember 25-i olasz választás egyelőre nem lejátszott meccs, mivel a baloldalnak még van esélye megerősödni, de valószínűbb, hogy jobboldali kormány fog alakulni, ami Orbánnak újabb erős külpolitikai szövetségest jelentene – zárta Bottoni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.


Megbeszéljük/interjú Stefani Bottonival
2022. július 26., kedd, 16:45
Riporter: Bolgár György