„Klubrádió
A lényeg

Horváth Aladár: Orbán a rajongótábora vérivó részének szolgál 

26/07/2022 07:12

A Roma Parlament elnöksége állásfoglalást adott ki Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. A miniszterelnök azt mondta szombaton, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”. Ezzel kapcsolatban a romák azt írták, hogy „a miniszterelnök célja, hogy a rajongótábor vérivó részének friss nedűt szolgáljon”. 

Horváth Aladár, a mozgalom elnöke elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ez a beszéd is része annak, hogy „kiprovokálja a kilépést az EU-ból, és felkínálja az ország csatlakozását Putyin fasiszta birodalmához.” A romákra újabb gyilkos korszak leselkedhet, ezért arra biztat mindenkit, hogy aki teheti költözzön el egy „békés, emberarcú országba”, ahol származása miatt nem érheti üldöztetés és a családja is biztonságban van. Olyan országot javasolnak, „ahol gyerekeik nem gettóiskolákban várnak a megszűnő közmunkára, hanem gyermekközpontú, szeretetgazdag iskolákban tanulnak, ahol több nyelven beszélő, szabad szakemberekké válnak!”

„Aki nem érzi (reménytelen) feladatának a küzdelmet a köztársaság, az egyenlő, demokratikus jogállam újrateremtését”, az vigye gyermekét biztonságosabb helyre. A Roma Parlament elnöksége szerint ugyanis a válság „levezetésére” a cigányüldözést csak olyan országokban használják, ahol „hagyományosan nem néznek szembe történelmük önsorsrontó bűneivel.”

Orbán beszédét a zsidó közösségek vezetői sem hagyták hang nélkül, és Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért a miniszterelnöktől, de még a Fidesz-közeli Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó is szerencsétlennek nevezte a szóhasználatot.

A lejátszóra kattintva meghallgathatja a Hesilerrel folytatott beszélgetést a hétfői Megbeszéljükből.

2022. július 25. Megbeszéljük részlet - 2022. 07.25. Heisler András
10:46
00:00