„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán megismétli a II. vh-s politikát, a gonosz oldalán áll

25/07/2022 08:41

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Orbán Tusnádfürdőn bebizonyította, hogy az oroszok kezére játszik, a helyzet foglya, mint akit túszul ejtettek, elemezték a magyar kormány helyzetét az ukrán tévében. Az oroszoknak nagyon tetszettek a nyugat hanyatlásáról szóló mondatai a magyar kormányfőnek. A nyugati lapok szerint Orbán szélsőjobbos, de van aki szerint fajelméletről beszélni Európa kellős közepén roppant veszélyes. Mit gondolnak a magyarok a kínaiakról? Nemzetközi lapszemle.

2022. július 25. Lapszemle 20220725/Csernyánszky
05:09
00:00

Magyarország ismét súlyos hibát követ el, és megismétli a 2. világháborúban elkövetett rossz politikáját, amikor a gonosz oldalára áll – hangzott el az ukrán 24 TV csatornán egy politológustól. Nikolaj Davidjuk szerint "ennek megint ugyanaz lesz a vége, csak elkeseríteni tudom őket, vereséget fognak szenvedni".

Tusványos - 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáb
 
Tusványos - 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor,
Tusnádfürdő, 2022. július 23. – Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Orbán a helyzet foglya, olyan, mint akit túszul ejtettek, mert valóra szeretné váltani sok magyar álmát, hogy az elveszített területeket visszaszerezze, mondta. A tusnádfürdői beszéde megint csak bebizonyította, hogy az oroszok keze alá játszik. Ha viszont az uniós pénzekért kuncsorog, akkor Brüsszelben eljátssza, hogy ő valójában Ukrajna pártján áll. Hozzátette azt is, köszönet és hála azért, hogy a magyarok többsége szolidáris Ukrajnával.

Az orosz 1-es csatorna Orbán beszédéből a következőket emelte ki: nem működnek az Oroszország elleni szankciók, és az ukrajnai konfliktus a Nyugat hanyatlásához vezethet. Az ukránoknak történő fegyverszállítás csak tovább súlyosbítja a konfliktust. A defektes négy kerék autós hasonlatot szinte mindenki idézte, de az orosz csatorna kiemelte azt is a beszédből, hogy Kína, India, Brazília és Dél-Afrika valamint az arab országok demonstratíve nem foglaltak állást a kérdésben, mert saját dolgukkal vannak elfoglalva.

A szintén orosz Argumenti azt írja, hogy Ukrajnában Orbán szerint csak akkor lesz béke, ha az oroszok és az amerikaiak ülnek az asztalhoz tárgyalni. Nem érdemes várni az orosz és ukrán párbeszédre. Az EU pedig legfeljebb közvetítő szerepet tölthet be. Ugyanakkor kiemelik azt a részt is a beszédből, hogy a II. vh. után Európának nincs szava fontos biztonsági kérdésekben. Sőt azt is, ahogy Orbán vizionálja a Nyugat hanyatlását, amit a háború idézhet elő. Ez a mondata is nagyon tetszett az orosz sajtónak, szinte mindenhol kiemelték a tudósításokban.

A nyugati sajtóban legfőképp a kevert fajú magyar nép teóriája váltott ki döbbenetet, Orbán Viktort pedig a legtöbb elemzés – mint például a Guardiané is – egyszerűen szélsőjobbos politikusnak titulálja. Egy román uniós parlamenti képviselő Alin Mituța szerint ilyen fajelméletről beszélni Európa kellős közepén, ahol eleve soknemzetiségű közösségek élnek, téveszme és roppant veszélyes, ahogy maga Orbán Viktor is. Nem mellesleg ezzel Orbán az amerikai szélsőjobbosknál népszerű „nagy helyettesítés” konspirációs teóriáját is hirdeti, amely a felsőbbrendű fehérek birodalmát vizionálja. A Guardian apokaliptikus beszédnek tekinti, amint a Nyugat hanyatlását prófétaként hirdeti. Oleg Nikolenko szavait is idézi, mert az ukrán külügyi szóvivő szerint Orbán az orosz propagandát visszhangozza. Egyébként pedig Putyin győzelme érdekében tett most lépéseket.

Az Al Jazeera tudósítása úgy kezdi, Orbán gazdaságpolitikája nagy bajban van. Soha nem szembesült ilyen válsággal, és innen nézve értékeli az orosz-ukrán háborút. Azaz a saját gazdasági szempontjai szerint.

A Reuters tudósítása a budapesti Pride felvonulásról kiemeli, hogy a rekkenő hőség ellenére tízezrek vonultak. Másrészről az Orbán-kormány kisebbségi politikájáról és szabadságigényükről is tükröt tart a Fidesznek. A beszámolók említik, hogy Orbán emiatt is összerúgta a port Brüsszellel, utóbbi bíróság elé is viszi az LMBTQ közösségeket ért jogi sérelmeket. Az elemzések összekötik Orbán tusnádfürdői beszédében elhangzottakkal, ahol köntörfalazás nélkül gyalázta a gender kérdéseket, bolondériának nevezve azokat.

Nőtt azok száma Magyarországon a legfrissebb felmérés szerint, akik pozitív imázst alkottak maguknak a kínaiakról – írja a Szabad Európa angol nyelvű szekciójába elemezve Central and Eastern European Center for Asian Studies (CEECAS) tanulmányát, amely ugyan a választások idején készült, de most került csak nyilvánosságra. A megkérdezettek 51%-a optimista, ha a kínaiak magyarországi térnyeréséről és befektetéseikről van szó. A kínaiak befolyását Magyarországra nagynak, illetve nagyon nagynak tartják.

Ha azonban a kormány külpolitikai irányvonaláról van szó, akkor kiütközik a megosztottság a kormánypártiak és az ellenzék között, utóbbi tiltakozik a megaberuházások ellen, mint amilyen a szerbiai vasútvonal kiépítése vagy a Fudan Egyetem betelepítése. Moszkvához hasonlóan Peking a maga érdekeit trójai falóként hazánkkal tolja be az Unióba - vélik az ellenzéki oldalon. A Fidesz-szavazók kétharmada kifejezetten támogatja a kormány Kína-politikáját.