„Klubrádió
A lényeg

Az amerikai kormány megbocsáthatatlannak tartja Orbán kijelentéseit

29/07/2022 07:13

Az Egyesült Államok „megbocsáthatatlan” kijelentésnek tartja, és elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a „kevert fajú népekről” szóló mondatait, mondta az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Price egy nyilatkozatot olvasott fel, amit Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja fogalmazott meg, írja a Telex a RadioFreeEurope-ra hivatkozva.

Orbán Viktor Bécsben
 
Orbán Viktor Bécsben
 
Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatójukra érkezik Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

„Mélységesen aggasztó” a jobboldali nacionalista miniszterelnöktől egy „olyan retorika használata, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”. Évtizedekkel a holokauszt után „megbocsáthatatlan, hogy egy vezető a náci tömeggyilkosságot könnyedén lekicsinyelje”.

A külügyi szóvivő ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő megjegyzései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik”.

Orbán Viktor a múlt hétvégén Tusnádfürdőn azt mondta, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”, és nem is akarunk azok lenni. Csütörtökön Bécsbe látogatott az osztrák kancellár meghívására, ahol Orbán gyakorlatilag visszavonta a kijelentéseit, amit azzal magyarázott, hogy gyakran mond félreérthető dolgokat.