„Klubrádió
A lényeg

Orbán Bécsben hátrébb lépett a fajozós beszédtől: "Néha félreérthetően fogalmazok"

28/07/2022 13:50

| Szerző: Klubrádió

A Bécsbe látogató (és ott kifütyült) Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott Karl Nehammer osztrák kancellárral, ahol utóbbi felrótta a magyar miniszterelnök tusványosi beszédét és azt mondta: "a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk". Orbán erre úgy reagált: "Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok", de a politikában biológiai megközelítés nem lehetséges, csakis kulturális. Az antiszemitizmus és rasszimus kérdésében egyetért Nehammerrel, de a migrációt ellenzi.

Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására csütörtökön délelőtt Ausztriába látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Megérkezésekor egy pár tucat tüntető várta Bécsben az osztrák kancellári hivatal épülete előtt. Már az autókat is kifütyülték, majd nem maradt abba a fütyülés akkor sem, amikor kiszállt az autóból és meghallgatta a Himnuszt. A Telex az az oe24.at-ra hivatkozva azt írta, hogy a tiltakozást az Omas gegen Rechts (Nagymamák a jobboldal ellen) szélsőjobboldali nézetek ellen tiltakozó csoport szervezte.

A két politikus közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen Nehammer kijelentette, a rasszizmus mindenféle formáját elutasítják. Szerinte sok minden összeköti a két országot, a kapcsolataink alapja a barátság. 1400 osztrák cég működik Magyarországon, mi vagyunk a 3. legnagyobb beruházó az országban – mondta, és hozzátette, őszinteségre van szükség azokban a kérdésekben is, amikben nem értünk egyet. Az egyik ilyen az atomenergia. A másik ilyen a magyar miniszterelnök legutóbbi beszéde. „Le kell szögeznem, hogy a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk, és ennek bármiféle relativizálását is” – idézte a politikust a Telex.

Orbán reagált Nehammer rasszizmust illető kijelentéseire, úgy fogalmazott: „Az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vagyunk.” „Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is.” Az antiszemitizmus elleni küzdelemben Orbán szerint a magyar kormány különösen élen jár, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok.

A politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés” – mondta Orbán, elismerve, hogy a migrációt ellenzi. „Nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat.”

A migrációról filozófiai szempontból nem értünk egyet, de a gyakorlati teendőkben mégis együtt tudunk működni. „Mi az önök várkapitányai vagyunk” – mondta Orbán az osztrák elnöknek, mi védjük az EU-s határt.

„Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok” – mondta Orbán. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért – mondta Orbán. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.

Orbán Viktor idei tusványosi beszédében a többi között azt mondta, hogy szerinte a Kárpát-medencében mi „nem vagyunk kevert fajúak”. Hozzátette, hogy „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)