„Klubrádió
A lényeg

Bécsben kifütyülték Orbánt

28/07/2022 12:34

Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására csütörtökön délelőtt Ausztriába látogatott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Megérkezésekor egy pár tucat tüntető várta Bécsben az osztrák kancellári hivatal épülete előtt.

Orbán Viktor Bécsben
 
Orbán Viktor Bécsben
 
Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Már az autókat is fütyülték, majd nem maradt abba a fütyülés akkor sem, amikor kiszállt az autóból és meghallgatta a Himnuszt.

A Telex az az oe24.at-ra hivatkozva azt írta, hogy a tiltakozást az Omas gegen Rechts (Nagymamák a jobboldal ellen) szélsőjobboldali nézetek ellen tiltakozó csoport szervezte. Orbán érkezett Bécsbe, Magyarország ugyanis fontos partnere Ausztriának, mondta Nehammer. A kancellár különösen az illegális bevándorlás elleni küzdelem, valamint a nyugat-balkáni uniós perspektívák iránti elköteleződés szempontjából tartja fontosnak a szoros együttműködést Magyarországgal.

A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartottak, amin Nehammer kijelentette, a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk. Szerinte sok minden összeköti a két országot, a kapcsolataink alapja a barátság. 1400 osztrák cég működik Magyarországon, mi vagyunk a 3. legnagyobb beruházó az országban – mondta, és hozzátette, őszinteségre van szükség azokban a kérdésekben is, amikben nem értünk egyet. Az egyik ilyen az atomenergia. A másik ilyen a magyar miniszterelnök legutóbbi beszéde. Le kell szögeznem, hogy a rasszizmus mindenféle formáját elutasítjuk, és ennek bármiféle relativizálását is – idézte a politikust a Telex.

Ebben a kérdésben Ausztriára azért is különösen nagy felelősség hárul, mert mi is részesei voltunk a nemzetiszocializmus bűneinek - mondta.