„A
A lényeg

Az orosz állami tévében mélyen egyetértettek Orbán tusványosi, háborús fejtegetéseivel

27/07/2022 14:17

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor Tusnádfürdőn a többi között azt mondta, azért tört ki a háború, mert a nyugati vezetők – akiket oroszosan zapadnyikoknak nevezett – nem voltak hajlandók garantálni, hogy Ukrajna sosem lesz a NATO tagja, és hogy ha Trump és Merkel maradt volna hatalmon az Egyesült Államokban és Németországban, akkor nem lenne háború, "de nem volt ilyen szerencsénk". Az orosz állami tévében ezt bejátszották és nagy egyetértéssel is fogadták, hozzátéve: Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös értékeket vall, és ugyanúgy látja a dolgokat.

A magyar miniszterelnök a hétvégén Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy rossz politika volt a nyugat részéről felfegyverezni az ukránokat és szankciókkal sújtani Oroszországot, és azért tört ki a háború, mert a nyugati vezetők – akiket ráadásul oroszosan zapadnyikoknak nevezett – nem voltak hajlandók garantálni, hogy Ukrajna sosem lesz a NATO tagja (pedig erre "világos igény" volt orosz részről), és hogy ha Donald Trump és Angela Merkel maradt volna hatalmon az Egyesült Államokban és Németországban, akkor nem lenne háború, „de nem volt ilyen szerencsénk”.

Ez utóbbi mondat annyira tetszett az orosz állami tévé egyik vezető arcának, Vlagyimir Szolovjovnak, hogy be is játszotta politikai „vitaműsorában”, ahol reagáltak rá a meghívott szakértő vendégek, akiknek álláspontjában nyilván nincsenek túl nagy eltérések – ismerteti a 444. Szolovjov mélyen egyetértett Orbán állításával, hozzátéve, hogy Donald Trump, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös értékeket vall, és ugyanúgy látja a dolgokat.

Szolovjov a Daily Beast beszámolója szerint arról beszélt, hogy Zelenszkij "fasiszta rezsimje" a világ minden részére képes bérgyilkosokat küldeni, hogy leszámoljon azokkal, akik neki ellentmondanak, így félő, hogy Tucker Carlson trumpista amerikai tévés műsorvezetőt is meg akarja majd öletni. Ez annak alapján különösen pikánsnak tűnik, hogy a műsorvezető Vlagyimir Putyin feltétlen híve, az elnök ki is tüntette, a Szkripal- és a Navalnij-ügyben elkövetett mérgezések pedig közismertek.

Szolovjov beszélt az Egyesült Államokbeli időközi választásokról is, amelyeken a Republikánus párt megszerezheti a többséget az amerikai törvényhozásban. Az pedig csodás lenne, mondja Szolovjov, ha Trump és politikai mozgalma visszatérne, mert akkor Kalifornia és New York megőrül, Amerika a saját belharcaival lesz elfoglalva, a nemzetközi jelenléte pedig gyengül. Andrej Szidorov, a moszkvai állami egyetem politológus professzora, az orosz állami tévé megfejtős műsorainak rendszeres vendége ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az amerikai politikai rendszer sokkal stabilabb, mint az európai, és sajnálkozva értekezett arról, hogy Trump erősödése a politikai ellenfeleit, az oroszok főgonoszának számító demokratákat is konszolidálja.

Mindenesetre Szidorov szerint nyernie kellene Trumpnak és a republikánusoknak a novemberi választáson. Amikor pedig a műsorvezető fölveti, hogy Oroszországnak segíteni kellene-e ebben, annyit mond: „ha tudunk, segítenünk kell".