„Klubrádió
A lényeg

Deutsch szerint az a rasszista, aki szerint Orbán Viktor fajozós beszéde rasszista

29/07/2022 12:50

| Szerző: Klubrádió

Guy Verhofstadt belga liberális politikus szerint Orbán Viktor szavai arról, hogy nem akarunk "kevert fajúvá" válni, egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek. Deutsch Tamás válaszolt neki a Fidesztől, és közölte: szerinte viszont a "durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások".

Két nappal ezelőtt Guy Verhofstadt belga liberális politikus, volt miniszterelnök, jelenlegi EP-képviselő Orbán Viktor miatt levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez.

Verhofstadt a magyar miniszterelnök tusványosi beszédével kapcsolatban úgy vélte, hogy az Orbán-kormány újabb fordulatot vett a legrosszabb irányba. Szerinte Orbán Viktor szavai arról, hogy nem akarunk „kevert fajúvá” válni, egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU intézményei hallgatnak Orbán „rasszista kiszólásairól”.

Épp ezért a belga politikus azt kéri, hogy az ügy miatt hívják össze a Parlament rendkívüli, plenáris vagy bizottsági ülését azzal a céllal, hogy rábírják a tagállamokat és az Európai Bizottságot: hozzanak döntést a 7-es cikkely szerinti eljárás ügyében és vállalják felelősségüket a demokrácia védelmében Magyarországon és az egész Európai Unióban.

Erre válaszolt a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő közleményében hangsúlyozta, hogy a Verhofstadt által megfogalmazott „durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, amelyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik”.

Deutsch Tamás hozzáfűzte azt is, hogy szerinte Verhofstadt és „elvtársai” által immár több mint egy évtizede folytatott „hazug és hisztérikus Magyarország-ellenessége ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség”.

Az EP elnöke, Roberta Metsola még nem reagált a rendkívüli ülésre vonatkozó felszólításra. Verhofstadt mellett Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke is a rasszizmus elleni posztot tett közzé Orbán beszédére utalva.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI)