„Klubrádió
A lényeg

Kelemen Hunor: Orbán Viktorban csöppnyi rasszizmus sincs

28/07/2022 18:16

| Szerző: Klubrádió

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön a Maszol.ro portálnak azt nyilatkozta, nem tartja se rasszistának, se putyinistának Orbán Viktor hétvégén, Tusnádfürdőn elmondott beszédét. 

Ahogy a Transtelex írja, nekik nem válaszolt Kelemen Hunor, de „az RMDSZ által finanszírozott” Maszol.ro-nak kifejtette gondolatait Orbán beszédének kifogásolt elemeivel kapcsolatban. Elmondta: „a keveredés magánügy, mindenkinek a magánügye a nyugati világban, és általában szinte mindenhol, nem politikai, nem pártpolitikai, nem társadalomszervezési és nem államigazgatási kérdés. Ha szabad így fogalmazni, ez a szív kérdése.”

Az RMDSZ elnöke szerint a kevert fajúságról szóló kijelentését Orbánnak kiragadták a szövegkörnyezetből, és félremagyarázták, egyébként is jól ismeri a miniszterelnököt, és meggyőződéssel állítja, hogy Orbán nem rasszista. „Orbán Viktort nagyon rég ismerem, volt alkalmam többször is hosszasan beszélni vele sok mindenről, és határozottan merem állítani, hogy Orbánban egy csöppnyi rasszizmus nincs, és ezeket a vádakat a szokásos vádaskodásnak tekintem” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyar politikus azt a vádat is visszautasította, hogy Orbán Oroszország-párti beszédet mondott volna. „Orbán Viktor Oroszországot elítélte, elítéli minden ember, aki a háborút elítéli, mert elfogadhatatlan az, amit Oroszország csinál. Európának az a célja, hogy visszaszorítsa Oroszországot a saját határai közé és minél hamarabb befejeződjön a háború Oroszország és Ukrajna között. Mindannyiunknak az érdeke az, hogy béke legyen”.

„Ha valaki békét akar, attól még nem lesz putyinista. Ha valaki azt gondolja, hogy mielőbb a béketárgyalásoknak kellene teret engedni, gondolom, hogy a legnormálisabb elvárásai vannak a világgal szemben: ne a háború, hanem a béke legyen a meghatározó”. Orbán szavait egyébként nagy egyetértéssel fogadták az orosz állami tévében.

Az RMDSZ elnöke szerint mikor Románia vagy Magyarország az Észak-Atlanti Szövetséghez vagy az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor „a szerződésben sehol nem írta azt, hogy a véleményszabadságot fel kell függeszteni, vagy hogy a szólásszabadságot el kell felejteni”.

Orbán Viktor idei tusványosi beszédében a többi között azt mondta, hogy szerinte a Kárpát-medencében mi „nem vagyunk kevert fajúak”. Hozzátette, hogy „Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.