„Klubrádió
Klubdélelőtt

Zongoraművészből filozófus

15/07/2022 15:49

| Szerző: Klubrádió

A kilencvenéves László Ervin volt a Klubdélelőtt egyik vendége. Zongorista csodagyerekként vált először ismertté, majd hosszú zenészkarrier után, úgy tűnik, éles váltással a tudomány felé fordult. Ki ő valójában? A műsor meghívottjai voltak még Geiger András, a Mensch Nemzetközi Alapítvány vezetője, Váradi Zsolt, a Barátok közt egykori szereplője, Szerdócz Ervin, Újpest rabbija, valamint V. Kulcsár Ildikó újságíró.

2022. július 16. Klubdélelőtt (2022. július 16., szombat 09:00)
157:35
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa


Az Olaszországban élő László Ervin professzort nemrégiben 90. születésnapján köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémián. Hogy ki is ő valójában? Zongoraművészként kezdte az életét, csodagyerekként, páratlan tehetségként tartották számon, 14 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, ugyanebben az évben első díjat nyert a Liszt Ferenc zongoraversenyen, majd Genfben a nemzetközi zenei versenyén második helyezést ért el. 1948 tavaszán az Amerikai Egyesült Államokba költözött és majd húsz éven át híres zongoraművészként járta a világot1966-tól kezdődően azonban pályát módosított, azóta a tudománynak szenteli életét. Filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő és kutatott az Egyesült Államok, valamint Európa- és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője, a Római Klub tagja, a Budapest Klub alapítója. Több mint ötven könyv szerzője, társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. Írásait rendszerelméleti, interdiszciplináris, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzi. A párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon) és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja címet is megkapta. Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), valamint 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra is jelölték.

 
László Ervin
Forrás: Facebook
 

Geiger András volt már a Klubdélelőtt vendége, Amerikában él, illetve fél évet Magyarországon, fél évet a tengerentúlon tölt. A Mensch Nemzetközi Alapítvány vezetője, nemrégiben adták át a Mensch, az Igaz Ember-díjakat.

 
Geiger András
 Forrás. Mensch International Foundation/Facebook
 

 Váradi Zsolt 12 éves korában került be a Barátok közt sorozatba, ő volt Berényi Danika. 18 éves koráig rendszeresen szerepelt benne, aztán búcsút intett, és vállalkozó lett. Néha-néha még feltűnt, aztán végleg búcsút mondott a televíziós karrierjének. Azóta sok minden történt vele, jó és rossz egyaránt, megnősült, rá pár hónapra meghalt az édesapja, aki egy több milliárdos cég társtulajdonosa, vezetője volt. Hogyan tovább?

 
Váradi Zsolt 
Forrás: Facebook
 

Gyekiczki András szociológus Az Elfeledett szomszédaink című kiállítása Pápáról indult, bejárta Amerikát, most Újpesten látható. Sajnos András nincs már közöttünk, de élete egyik főműve, amelyben emléket állít a Pápáról elhurcolt zsidó családoknak, örökre köztünk marad. Vendégünk Szerdócz Ervin, Újpest rabbija.

 
Szerdócz Ervin
Forrás: Újpest TV/YouTube 
 

V. Kulcsár Ildikó újságíró 29 éven át levelezett az olvasókkal. Most úgy döntött, vége, felhagy a levelek megválaszolásával. Vajon miért?

 
V. Kulcsár Ildikó 
Forrás: Facebook
 

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2022. július 16., szombat 09:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa