„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: "Nonszensz" Orbánt rasszizmussal, antiszemitizmussal vádolni

27/07/2022 19:45

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor "politikájának az egyik szíve közepe az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz”. Ezt a kormányfő tusványosi, fajkeveredést emlegető beszédéhez kapcsolódóan mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

„Én 16 éve dolgozom személyesen közvetlenül a miniszterelnök mellett különböző pozícióban, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a politikájának az egyik szíve közepe az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz” – ezt válaszolta Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy mi a véleménye Orbán Viktor hétvégi beszédéről, amelyben „fajkeveredésről” és „kevert fajú népekről” szónokolt, ami miatt aztán Hegedüs Zsuzsa tanácsadó lemondott.

A külügyminiszter hozzátette, „az is igaz, hogy 2015 óta, amióta az európai kontinens elképesztő migrációs nyomás alatt áll – mi pedig egy teljesen nyilvános migrációellenes politikát viszünk annak érdekében, hogy megőrizzük Magyarország és a magyar társadalom biztonságát –, azóta minket emiatt támadnak, és minden ezzel kapcsolatos kijelentésünket kiforgatják”.

Szijjártó szerint ezek „pontosan azok a vádak, amik 2015-ben a kerítésépítéskor értek minket olyan politikusok részéről, akiknek ma már a nevére sem emlékszik az európai közvélemény”. Azt mondta: a volt osztrák kancellárral, a szociáldemokrata Christian Kernnel folytatott telefonbeszélgetésen sem került szóba Orbán beszéde. Orbán egyébként csütörtökön utazik Bécsbe egy megbeszélésre Karl Nehammer néppárti osztrák kancellárral.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)