„Klubrádió
Klubdélelőtt

Hiába csábított a dundi fürtös Múzsa

22/07/2022 23:52

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei De Coll Ágnes, Dr. Harsányi László, Dr. Vörös Imre, Zsótér Indi Dániel és Tolnai Klára voltak, illetve elbúcsúztunk Harasztÿ Édeske Istvántól egy korábbi beszélgetésünkkel.

2022. július 23. Klubdélelőtt (2022. július 23., szombat 09:00)
161:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A Hazám-díjat a XXI. Század Társaság 2001. október 31-én alapította értékőrző és értékteremtő életművek elismeréseként. A díjat József Attila Hazám című szonettsorozatának címéről nevezték el. A díjat idén többek között Dr. Vörös Imre jogtudós, professor emeritus kapta.

 
Vörös Imre jogász,
akadémikus jogászprofesszor, volt alkotmánybíró
Klubrádió
 

Dr. Harsányi László társadalomkutató, közgazdász régóta kutatja az OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület történetét, a Művészakció lényegét. De mi is az OMIKE? Részben a negyvenes években a színpadokról, a művészeti életből leparancsolt zsidó színészek, művészek otthona, mentsvára volt, de a története ennél régebbre, 1867-re nyúlik vissza, ami kiderült a nemrégiben bemutatott dokumentumfilmből.

De Coll Ágnes a Baptista Szeretetszolgálat egyik vezetője, emberkereskedelem-szakértő. Több mint tíz éve segít az emberkereskedelem áldozatainak talpra állásban, miközben kollégáival azon dolgozik, hogy a modern kori rabszolgaság elleni küzdelem még hatékonyabb legyen.

2020 márciusában olyan dolog történt, amire a társadalom nem volt felkészülve. Be lettünk zárva az otthonainkba. Nemcsak hogy be-, hanem el- is, számunkra fontos emberektől, illetve össze-, másokkal vagy önmagunkkal. Erről szól A Karantén Zóna című film, melynek rendezője Zsótér Indi Dániel, az egyik szereplője, Tolnai Klára. A filmet az alkotók úgymond „zsebpénzből” forgatták, amiben minden stábtag ingyen dolgozott.

„Hiába csábított a dundi fürtös Múzsa, én már a sovány Halálnak udvaroltam. Végre hagyta magát megcsókolni. Régi adósa vagyok az életemért. Most egyben törlesztem le, amivel elszámoltam az utolsó percig.” Harasztÿ Édeske István Kossuth-díjas szobrászművész 88. évesen hagyott itt minket, többször volt a Klubdélelőtt vendége, most az egyik beszélgetést felidézve búcsúztunk el tőle.

Klubdélelőtt
2022. július 23. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa