„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lovász László: Az ország kárára válik, amit Orbán csinál

28/07/2022 20:24

| Szerző: Klubrádió/szg

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azt mondta: a tusnádfürdői Orbán-beszédben megjelenő gondolat, hogy a más kultúrájú, más származású emberek ide ne jöjjenek be, nemcsak a legrosszabb időket idézi, hanem az ország számára is káros, mert szellemi és kulturális gazdagodási lehetőséget zár ki.

2022. július 28. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Lovász László - 2022.07.28.
09:44
00:00

A Magyar Tudományos Akadémia több rendes, levelező, külső és tiszteleti tagja petícióban tiltakozott a magyar miniszterelnök múlt szombati beszéde miatt, amelyben a többi között ez is elhangzott:

"Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak... Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni..."

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Megbeszéljük adásában azt mondta a tiltakozásról: tudományos kérdésből indul a dolog, hiszen az egész emberiség egy faj, ez tudományos tény. Lehet azt mondani, hogy ez szerencsétlen szóhasználat volt, és rasszot akart volna mondani miniszterelnök, de amennyire ő érdeklődőként tudja, ez is meghaladott. Az emberiség rasszokra osztása teljesen esetleges, az Afrika déli részén élők messzebb lehetnek a kontinens északi részén élőktől, mint ők tőlünk. Semmilyen ok nincs rá, hogy őket egy rasszba sorolják. Tehát ez egy tudományos kérdés, amellyel nem szabad játszani, különösen, ha vannak olyan áthallások, mint a náci fajelmélet, noha egyetért azzal, hogy nem ugyanarról van szó.

A következő lépés az interpretációban, hogy mindegy, milyen névvel illetjük a népcsoportokat, a keveredésüket tekinti alapvetően rossznak a miniszterelnök. Ugyanakkor Magyarországon is élnek olyanok, akiknek egyik szülője arab, fekete vagy akár kínai (köztük például az Orbán Viktor szívének kedves sport kiválóságai is, vívó, labdarúgó vagy gyorskorcsolyázó). Hangsúlyozta: rájuk inkább tisztelettel és elismeréssel kellene nézni, mint egy bizonyos fokú – erkölcsi értelemben vett – kitagadást fölvetve. Ezt nagyon helytelennek tartja, ezért tiltakozott.

Lovász László azt mondta, az ember szeretné, ha a magyar közélet nem abba az irányba fejlődne, amerre ez a beszéd mutat. A migrációval kapcsolatban, amikor különböző kultúrák együttéléséről van szó, felvetődnek megoldandó problémák, de ezzel együtt is pont ellenkezőleg látja, mint a miniszterelnök, úgy gondolja, hogy ettől a keveredő kultúrák gazdagodnak. Vannak súrlódások különböző kultúrák egymás mellett élésekor, de ezeket inkább megoldani kellene, és nem azt állítani, hogy ez eleve rossz.

Jelezte, továbbmenne annál, hogy ez (a beszéd és a mögötte lévő gondolat, hogy a más kultúrájú, más származású emberek ide ne jöjjenek be) a legrosszabb időket idézi, szerinte az ország, a nemzet számára káros. Olyan szellemi és kulturális gazdagodási lehetőséget zár ki, ami nagyon sokat teremthet. Példaként említette, hogy a zsidóság bevándorlása Magyarországra a 19. század második felében olyan kulturális értékeket teremtett (tudományban, irodalomban, zenében), ami óriási nyereség volt, noha sokat elvesztettünk belőle. Úgy látja, a súrlódásokkal együtt is Nyugat-Európa hosszú távon gazdagodni fog a bevándorlással.

A témáról megkérdeztük Radnóti Sándor filozófust, esztétát is, azt az interjút ITT találják.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Megbeszéljük...
2022. július 28., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György