„Klubrádió
Megbeszéljük...

Miért gondolja a romaügyi szakértő, hogy Orbán fajozós beszéde összeköti a nemzetet?

27/07/2022 20:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Forgács István romaügyi szakértőt megnyugtatta Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, mert szerinte a miniszterelnök nem elválasztani akarja a nemzetet, hanem a következő évek kihívásaihoz kéri a támogatását. A beszédről, amelyben a "kevert fajúak" is szóba kerültek, a szakértő műsorvezetőnkkel, Bolgár Györggyel vitázott a Megbeszéljük adásában.

2022. július 27. Megbeszéljük / részlet, Forgács István (22.07.27.)
21:16
00:00

Forgács István romaügyi szakértő a Mandiner című kormányközeli portálon írt egy cikket arról, hogy szerinte Orbán Viktor tusványosi beszéde nem szétválaszt, hanem összeköt.

Szerinte mindaz, amiről a miniszterelnök beszélt, egyfajta felhívás az nemzet egészének (határon belül és kívül), hogy a 2030-ig tartó időszakban az ország előtt álló kihívásokhoz bizonyos összefogásra, összetartásra van szükség, és ebben segítsék őt. De ez a szakértő szerint akár a térség egészére is vonatkoztatható, úgy véli, Orbán bizonyos értelemben a régióért is próbál megszólalni.

Bolgár György azt mondta, az lepte meg, hogy egy roma értelmiségit nem sért, sőt, mint írja, megnyugtat a miniszterelnök beszéde (amelyben a „fajkeveredés” ellenében is szólt). Forgács István erre azt mondta, cigány emberként hadd kérje ki magának, hogy senki ne erőltesse rá, hogy mi miatt érezze rosszul magát. Azt bárki a miniszterelnök szemére vetheti, hogy fogalmazhatott volna pontosabban, de szerinte csak azok akarnak ebben fajgyűlöletet látni, akiknek politikai vitájuk vannak a miniszterelnökkel.

A faji megkülönböztetés tilos, és ebben egyetértés volt a felek között, sőt, Forgács Imre szerint ezzel a miniszterelnök is egyetért. Majd műsorvezetőnk hangsúlyozta, aki egy bizonyos „faj” védelmében a „fajok” megkülönböztetését kívánatosnak tartja, az borzasztó eszmék rabja és szörnyű történelmi tanulságai vannak ennek ebben az országban is.

Forgács István viszont azt emelte ki: sem a zsidó, sem a cigány közösség nem homogén massza, teljes zsákutca azt várnia a baloldali értelmiségnek, hogy rettegniük kellene. Több tízezer cigány család gondolkodik hasonlóan, mint a miniszterelnök.

A vitát a fenti hangsávra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook

Megbeszéljük...
2022. július 27., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György