„Klubrádió
A lényeg

Csák János szerint Orbánnál többet egy politikus se tett a zsidó és a cigány közösségért

29/07/2022 15:23

| Szerző: Klubrádió

Csák János miniszter szerint is meg lehetne változtatni néhány szót Orbán Viktor tusványosi beszédében (amelyben elhangzott, hogy "nem akarunk kevert fajúak lenni"), de szerinte a beszéd "intenciója világos volt". Hozzátette: ismeri nagyon régóta Orbánt, szerinte nála "többet a magyar történelemben a zsidó és a cigány közösségért egyetlen politikus sem tett", így aki szerint ő rasszista, az félreérti.

Miután az amerikai külügyi szóvivő megbocsáthatatlannak nevezte Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét, amelyben a „kevert fajok” ellen is szólt; a 444 azt kérdezte a kulturális és innovációs minisztertől, kellett-e magyarázkodnia diplomáciai körökben, illetve hogy értékeli az elhangzottakat.

Csák János közölte: nem kellett magyarázkodnia. Lehet, hogy egyes szavakat meg lehetne változtatni – mondta –, de „a beszéd intenciója világos volt”. Amikor politikai beszédekben filozófiai vagy hosszú távú stratégiai megfontolások is vannak, akkor előfordul ilyen „kollízió” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: ismeri nagyon régóta Orbánt, szerinte nála „többet a magyar történelemben a zsidó és a cigány közösségért egyetlen politikus sem tett”, így aki szerint ő rasszista, az félreérti.

Az amerikai bírálóknak pedig inkább azt javasolná, hogy lakjanak két-három hónapig szabolcsi, somogyi falvakban, és járuljanak hozzá a szegény, hátrányos helyzetű gyerekek felemeléséhez nyilatkozatok küldése helyett.

A portál pénteken Esztergomban, az MCC Feszten érte utol a minisztert, aki ott mutatta be a könyvét, az Amerikai géniuszt. A videót a 444-en nézhetik meg.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)