„Klubrádió
A lényeg

A volt főrabbinak eszébe jutottak azok, akik "a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul"

25/07/2022 07:23

Frölich Róbert volt országos főrabbi szerint "sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan". Frölich Orbán Viktor tusnádfürdői "beszédére" reagált, bár nem írta konkrétan, de a kormányfő a hétvégén kevert fajúakról delirált.

Átadták a fővárosban a felújított Rumbach Sebestyén utcai
 
Frölich Róbert
 
Budapest, 2021. június 10. Frölich Róbert országos főrabbi beszédet mond a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásán 2021. június 10-én. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

Frölich egy Pilinszky verset ajánlott olvasói figyelmébe, és azt írta:

Azon töprengek, hogy vajh’ "mikor lesz elég ok elõkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.", "És dobban, dermed a szív bent. Két bordám közt már feszülő, rossz fájdalom ébred,”. Töprengés közben Pilinszky sorai járnak eszemben:

Ravensbrücki passió

Kilép a többiek közűl,

megáll a kockacsendben,

mint vetitett kép hunyorog

rabruha és fegyencfej.

Félelmetesen maga van,

a pórusait látni,

mindene olyan óriás,

mindene oly parányi.

És nincs tovább. A többi már,

a többi annyi volt csak,

elfelejtett kiáltani

mielőtt földre roskadt.

A volt főrabbi azzal folytatta, hogy "valamiért József Attila, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Gelléri Andor Endre, Rejtő Jenő és még sok más ismert és ismeretlen név és arc lebeg előttem. Ők (bár József Attila nem, ő csupán józan gondolkodása miatt került e listára) a fajokról vallott hagymázas elméleteknek estek áldozatul."