„Klubrádió
Esti gyors

Fali mese – Szénási Sándor jegyzete

11/08/2021 18:01

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Na de mit lehet csinálni egy elhagyott gyerekorvosi rendelőben? Illegális festményeket elhelyezni például, ahogy ez konkrétan meg is történt. A jogosulatlan személyek mesefigurákat, és egyéb rajzokat mázoltak a falakra, nyilván azért, hogy törvénytelen jelenlétüknek valami édeskés, undorítóan gyerekbarátnak álcázott jelentést adjanak, miközben az egész ügy provokáció, semmi más.

2021. augusztus 11. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.08.11.
02:32
00:00

Felháborító esemény történt Kőszegen, ahol is a gyerekorvosi rendelő helyiségeibe az ott tartózkodásra semmiféle hivatalos engedéllyel fel nem hatalmazott egyedek nyomultak be, és a polgármesteri hivatal által nem szentesített cselekményeket követtek el. Figyeljünk az akció alattomos időzítésére, a hétvégére tudniillik, amikor is a személyzet jól megérdemelt pihenőnapjait töltötte, a behatolókat tehát nem tartóztathatták fel.

Na de mit lehet csinálni egy elhagyott gyerekorvosi rendelőben?

Illegális festményeket elhelyezni például, ahogy ez konkrétan meg is történt. A jogosulatlan személyek mesefigurákat, és egyéb rajzokat mázoltak a falakra, nyilván azért, hogy törvénytelen jelenlétüknek valami édeskés, undorítóan gyerekbarátnak álcázott jelentést adjanak, miközben az egész ügy provokáció, semmi más. Tegyük hozzá, hogy a mesefestők egytől egyig az Összefogás Kőszegért civil egyesület tagja, a városvezetés meg fideszes, innentől nem is kell sokat magyarázni. A cél az lehetett, hogy a civilek bebizonyítsák, a kormánypárti vezetés alatt sínylődő Kőszeg gyerekorvosi rendelőjének falai kopárak, a hivatal érzéketlen a gyerekvilág iránt, Micimackót, Maci Lacit, vagy éppen Popeyt hírből sem ismeri. Érthető, ha a polgármester két nap múltán bevallotta, hogy első felháborodásában a rendőrséghez akart fordulni a törvénytelen mesézés miatt, végül inkább intézményen belüli vizsgálatot rendelt el, ami szintén nem tréfa, ha egy ott dolgozót összejátszáson kapnak, ki is rúghatják. A közleményre azonban olyan sok felháborodott, a rajzokat kedvelő komment érkezett, hogy a városvezető is jónak látta elárulni, hogy azok igazából neki is tetszenek, ám nincs mese, pontosabban engedély nélkül mese sincs, rendnek köll lenni.

Mivel magunk sem vagyunk a korlátlan anarchia hívei, ezt el kell fogadnunk. Mi lenne, ha mindenki csak úgy összevissza rajzolna ebben az országban? És mi van, ha az egyik rajzos csoport Tomot kedveli, a másik meg Jerryt, és kitör köztük a polgárháború? És mi van, ha a szabadosság nyomán a hivatal tekintélye porba hull, és a népség beleszeret a saját meseszabadságába, ahol egy unikornis a főnök, és a rendet Mirr-Murr, a macska tartja fent.

Óvjuk meg őket az illúzióiktól.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. augusztus 11-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.