„Klubrádió
Esti gyors

Nincs leállás – Kárpáti Iván jegyzete

27/07/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Demokráciákban elfogadhatatlan módon, nálunk a kormánypárt és a kormányzat eszközei és forrásai már nem válnak szét.

2021. július 27. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (21.07.27.)
01:20
00:00

Az is csak régen volt igaz, hogy nyáron nem történik semmi, a posztmodern politikában nincs leállás. Az elmúlt hónapok itthoni eseményei tankönyvi példáját mutatták ennek, ha egyáltalán ez már benne lenne a tankönyvekben, de azokat majd csak később írják meg.

Tematizálási és reagálási kényszer van. Témák, amik még az ősi időkben akár hónapokra, de legalább is hetekre meghatározták a közbeszédet, szinte naponta szállnak az égig, majd tűnnek el a semmiben.

Demokráciákban elfogadhatatlan módon, nálunk a kormánypárt és a kormányzat eszközei és forrásai már nem válnak szét. Ha ki van adva az adott hétre rendeltetett jelszó, azt minden úton és gyakorlatilag korlátlan költségvetésből támogatják meg. Ami a legveszélyesebb, hogy nem csak pénzről van szó, hanem elvileg független állami intézmények bevetéséről is.

A lényeg: hatalmas legyen a hangzavar, amiben nem tűnik fel – annak, aki nem figyel eléggé -, hogy nem kormányzás zajlik, hanem politikai beszéd, államigazgatási szintre emelve. Csapkodják az asztalra a lapokat, emelik a téteket. Elkártyázzák az országot, a jövőnket. Mikor lesz vége a partinak? Mi marad az asztalon?

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. július 27-i Esti gyorsban hangzott el.