„Klubrádió
Esti gyors

Abból nem esznek ezek a norvégok! – Hardy Mihály jegyzete

5/08/2021 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

„Ha nem lophatjuk el az egészet, akkor az amúgy is gyengék és szegények se kapjanak egyetlen fillért sem!”

2021. augusztus 05. Esti gyors - részlet 21.08.05 Hardy Mihály jegyzete
03:26
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában ezen a Norvég Alapon meg a magyar körítésén? Én napok óta töröm rajta a fejem, és minél többet olvasok róla, annál jobban szégyellem magam – magyarként. Egyebek mellett a magyar kormány helyett, aminek a képviselői – már bocsánat a kifejezésért – de sötét tahóként viselkedtek. Ebben az ügyben. Is.

Mert miről is van szó ezzel az egyszerűség kedvéért csak norvég alapnak nevezett pénzügyi juttatással? Nem kedvezményes hitellel, nem állami garanciás juttatással egy Oslo-Budapest gyorsvasút építéséhez, hanem egyszerűen szólva - ajándékkal. Kicsit furcsának hangzik mifelénk, az egyre balkánibb Közép-Európában, hogy valamit „csak úgy” adnak, mindenféle kapcsolt kötelezettség vagy hátsó szándék nélkül. De Norvégiában, és általában Skandináviában nem az.

Ott ők úgy gondolják, hogy a közös Európáért felelősséggel tartoznak és a valóban kiugróan magas nemzeti jövedelmükből lehet és kell is támogatni azokat, akiknek szerencsétlenebb történelmük vagy gazdaságföldrajzuk okán kevesebb jutott. Így aztán az Európai Unióhoz ezer szállal kötődő Norvégia, Izland és Lichtenstein vezetői úgy gondolták, hogy ha már tagjai az Európai Gazdasági Térségnek, tehetnek is valamit a szegényebbekért. Például a környezetvédelem, az oktatás, a társadalmi párbeszéd előmozdítása, a civil kezdeményezések és civil szervezetek megerősítése, a cigányok társadalmi integrációja és felzárkóztatása, valamint a szegénység felszámolása területén.

Csupa-csupa olyan ügyben, amik elsősorban a fogadó országok számára lennének fontosak. Csak éppen nem Magyarországon! Nálunk pont ezek a területek azok, ahol az Orbán-kormány az elmúlt 11 évben csak rombolt és semmit nem épített.

Ráadásul a 77 milliárd forintból 4 milliárd elköltését nem Orbán enyveskezű vazallusai, hanem egy civil szervezet, esetünkben a teljesen transzparens Ökotárs Alapítvány intézte volna, amely a pályázat pontozásos versenyben még a kormány által benevezett Magyar Vöröskeresztet is messze lekörözte.

„No, nem, abból nem esznek ezek a norvégok!” – gondolhatta a Karmelita-kolostor lakója. Akkor inkább vesszen az egész! És ez mindent elárul. Ha nem lophatjuk el az egészet, akkor az amúgy is gyengék és szegények se kapjanak egyetlen fillért sem! Ezt is tessék majd felidézni, amikor jövő tavasszal azt a bizonyos x-et kell odafirkantani.

Nem fogadjuk el a nálunk négy és félszer gazdagabb norvégok ingyen adományát, inkább beledöglünk itt a magyar ugaron. És még pofátlanul perrel is megfenyegetjük őket, amiért, mi (értsd: a magyar kormány) nem tudtuk teljesíteni az adományozás feltételeit.

Vettem a fáradságot és kiszámoltam: ezzel a húzással Orbán Viktor fejenként 8 000 forintot húzott ki minden egyes magyar polgár zsebéből. Oszt jónapot!

Hardy Mihály augusztus 5-i jegyzetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.