„Klubrádió
Reggeli gyors

Kövér László kudarca miatt sértődhetett meg a norvégokra a kormány

27/07/2021 10:47

| Szerző: Klubrádió

A norvég pénzek civil részének elosztásáért egy Kövér László vezette "civil szervezet" is pályázott. Feltehetően nem ők nyertek, ezért borította fel az asztalt a kormány és mondott le inkább az összes norvég pénzről. 

A norvég és a magyar kormány nem tudott megegyezni az úgynevezett norvég alap pénzeinek a felhasználásáról, amit skandináv nem EU-s országok fizetnek az EU szegényebb országainak a felzárkóztatásáért. A kormány így lemondott 77 milliárd forintról, amiből 73 milliárdot magyar minisztériumokon keresztül lehetett volna elkölteni. Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője a Reggeli gyorsban arról is beszélt, hogy Kövér László is feltűnt a pénzek környékén.

2021. július 27. Reggeli gyors - részlet 21.07.27. Nagy Gabriella
09:49
00:00

A norvég pénzek az uniós források hétéves költségvetési ciklusát követik, a magyar kormány a múlt héten a 2014-2021-es pénzügyi időszakra vonatkozó pénzről mondott le, amit 2024-ig lehetne felhasználni. A történet több, mint öt éve kezdődött, amikor nem sikerült Norvégiával megállapodni, és a kormányzat elkezdte vegzálni az norvég pénzek civil szervezetek támogatására vonatkozó részét felügyelő Ökotárs Alapítványt és más civil szervezeteket.

"A négymilliárd nagyon jelentős összeg a magyar civil szervezetek számára, 73 milliárd pedig a központi költségvetésbe folyt volna bele". Láthattuk, a magyar kormány 3 ezer milliárd forintnyi kedvezményes hitelcsomagról is kész lemondani, csak nehogy az alapelvekről kelljen vitatkoznia. "A pénzpiacon ennél sokkal drágább hitelekhez lehet hozzájutni" - mondta Nagy.

Nagy Gabriella szerint most már a következő ciklus, a 2021-2027-es időszakról kellene tárgyalni. Nagy szerint ennek a 77 milliárdnak egy kis részét, négymilliárdot fordítanának a civilekre, mégis ez volt a kormányzat szemében a vörös posztó, aminek sorsáról nem tudott a két kormány megegyezni. A magyar kormány már korábban is beleavatkozott az eredeti megállapodásba. Az EU-s átlagtól elmaradottabb országokkal Norvégia, ami a fő részét adja a pénznek, úgy állapodott meg, hogy a civil részösszeg kezelőjéről, a pénzek menedzseléséről a donor országok döntenek, de a civilek magyarországi vegzálása miatt, tavaly decemberben Norvégia kompromisszumot kötött. Az új elosztási stratégia úgy szólt volna, hogy ők választják ki, ki kezeli a pénzeket, de a magyar kormánynak egyetértési jogot adtak, tehát Orbánék meg tudják vétózni a döntést.

A megállapodás után pályázatot írtak ki, hogy ki döntsön a civil pénzekről, hogy kik menedzseljék a 4 milliárd forintot. Három szervezet indult el, a Magyar Vöröskereszt, az Ökotárs, és egy nemzetközi gyermekmentő szolgálat, aminek Kövér László az elnöke, mondta Nagy, aki szerint "talán itt lehet keresni a ludast a dologban". Az nem derült ki, hogy Norvégia kit választott volna ki, de az igen, hogy magyar kormány nem egyezett bele.

Hogy Norvégia miért nem küld csak úgy pénz a civilek számlájára, abban Nagy szerint az is közrejátszik, hogy a norvégok belekalkulálják, hogy bármilyen magyar civil szervezet újra vegzálásra számíthat, ezért inkább olyan megoldásra törekszenek, ami támadhatatlan konstrukció, és ne úgy nézzen ki, hogy egy külföldi kormány itt valamilyen szervezkedést támogat a magyar kormány ellen. "Ez a hátulütője, és nem egyszerű, hogy idejön és szervezeteket támogat".